Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ολοκληρώθηκαν τα έργα επέκτασης του πορθμείου Γλύφας

Ολοκληρώθηκαν τα έργα επέκτασης του πορθμείου Γλύφας

189
DCIM101MEDIADJI_0469.JPG
Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα έργα επέκτασης του πορθμείου Γλύφας που συνδέουν την Στερεά Ελλάδα με τον Αγιόκαμπο και γενικότερα όλη την απομονωμένη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. 

Η αναβάθμιση του λιμένα, αρμοδιότητας του Κρατικού Λιμενικού Ταμείου Φθιώτιδας, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με το ποσό του € 1.038.460,41 (με Φ.Π.Α.).

Το πορθμείο είναι πλέον λειτουργικό και εξυπηρετεί ήδη την πορθμειακή κίνηση. Σημειώνουμε ότι, το έτος 2019 (πριν την πανδημία) η παλαιά λιμενική υποδομή εξυπηρετούσε 350.000 επιβάτες και 110.000 οχήματα, πήγανε – έλα.

Την υποδομή επισκέφτηκαν στις 28/5/21 ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, παρουσία του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Ευάγγελου Μπλούνα.

Από την αυτοψία και την μικρή σε χρόνο λειτουργία του λιμένα, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα να εξεταστούν σημειακές τροποποιήσεις που θα βελτιώσουν την αστική κινητικότητα του παραλιακού μετώπου τoυ οικισμού της Γλύφας αλλά και την λειτουργική διασύνδεση του νέου πορθμειακού προβλήτα με την προβλεπόμενη αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου.

Οι εργασίες που εκτελέστηκαν στο πορθμείο αφορούσαν στην αναγκαία εκσκαφή εκβάθυνσης και την κατασκευή του νέου κρηπιδότοιχου μήκους 100 m και διεύθυνσης περίπου Ανατολής – Δύσης όμοια με αυτήν της υφιστάμενης παραλίας. Η θεμελίωση του νέου κρηπιδότοιχου, έγινε σε βάθος περί τα 5m. Έτσι το νέο μέτωπο του λιμένα έχει μετατεθεί σε σχέση με το παλιό υφιστάμενο κατά 17 m προς την πλευρά της θαλάσσης (νότια). Η ανωδομή του έχει μορφή κεκλιμένου επιπέδου (ράμπας) σε όλο το μήκος του, ώστε η πρόσδεση των πορθμείων να γίνεται σε οποιοδήποτε σημείο αυτού.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Κρατικό Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχουν στον προγραμματισμό τους την συνολική αναβάθμιση των λιμένων της περιοχής, που εξυπηρετούν όχι μόνο την τοπική αλλά την εθνική και δια-περιφερειακή επιβατική και εμπορική θαλάσσια κίνηση.

error: Content is protected !!