Στην πόλη της Σκιάθου ξεχωριστό σημείο αναφοράς για ντόπιους και ξένους, αποτελεί ασφαλώς ο λόφος πάνω στον οποίο δεσπόζει το γραφικό εκκλησάκι του Αη Νικόλα. Απόψε θα υποδεχθεί πλήθος κόσμου καθώς έχει την τιμητική του και οι εκκλησιαστικές μελωδίες της Ιερής Αγρυπνίας θα ξεχυθούν ως γλυκιά αύρα σ’ όλα τα στενά που το χαράσσουν σαν κελαριστές ρεματιές.

Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό του προστάτη των ναυτικών, ας πούμε δυο λόγια παραπάνω…

Τρεις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου υπάρχουν στη Σκιάθο: Η μία αποτελεί μνημείο του Κάστρου και γιορτάζει στις 20 Μαΐου μα και σήμερα.

Η δεύτερη είναι ο ‘μικρός Αη- Νικόλας’, ακριβώς κάτω απ’ τον καινούργιο, που χτίστηκε κατά τον 18ο αιώνα και γιορτάζει στις 20 Μαΐου (ανακομιδή των ιερών λειψάνων του).

Και ο τρίτος είναι ο εν λόγω στην κορυφή με την πανοραμική θέα -γι’ αυτό και χιλιοφωτογραφημένος-, που φτιάχτηκε το 1931 και γιορτάζει επίσης αύριο. Μπροστά στον αυλόγυρο του καινούργιου, βρίσκεται και το περίφημο τετράπλευρο ρολόι, δωρεά της αείμνηστης Αγλαΐας Ραχιώτου, -το έλεγαν οι παλιοί και το ρολόι της Αγλαΐας-, η οποία στη διαθήκη της άφησε και το σπίτι της για να γίνει σχολείο.

Όντως λειτούργησε ως ημιγυμνάσιο τη δεκαετία του 60 και μετά ξανακατασκευάστηκε από την αρχή και στεγάζει σήμερα υπηρεσίες του δήμου.- ΔΕΥΑΣ. Αυτά τα ολίγα με την ευκαιρία, για την ιστορία μας και χρόνια καλά στους εορτάζοντες….