Το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου, έγινε η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού στον Χριστό, στο Κάστρο της Σκιάθου, το ερειπωμένο μεσαιωνικό φρούριο, το οποίο μαρτυρεί σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, πεντακόσια έτη «σπαρακτικήν ιστορίαν μαρτυρίου και αίματος». Η 14η Σεπτεμβρίου, κατά την οποία τιμάται η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού, δηλαδή, η φανέρωση του Σταυρού του Χριστού στον κόσμο, από την Αγία Ελένη και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, «φέρει τα ίσα» της Μεγάλης Παρασκευής, για αυτό και είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. Το σύμβολο του μαρτυρίου, ο Σταυρός, έγινε σύμβολο χαράς και ελευθερίας του ανθρώπου με την Σταύρωση του Χριστού.

Kείμενο: Κωνσταντίνος Κουτούμπας / Φωτογραφίες : Tina Whittington

Για την Σκιάθο η 14η Σεπτεμβρίου αποτελεί και ημέρα μνήμης, κατά την οποία θυμόμαστε την ηρωϊκή αυτοθυσία και γενναιότητα του πληρώματος του Υποβρυχίου Κατσώνης, το οποίο βυθίστηκε από τους Γερμανούς, ανοικτά του Κάστρου, το 1943. Στον μαρτυρικό τόπο του Κάστρου, διοργάνωσε φέτος ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, επετειακή εκδήλωση.

Το ίδιο απόγευμα, μετέβησαν νωρίτερα στο Κάστρο οι ιερείς των Τριών Ιεραρχών και φιλακόλουθοι Σκιαθίτες, να τελέσουν τους Χαιρετισμούς στον Τίμιο Σταυρό. Πρόκειται για μια ακολουθία η οποία συντάχθηκε επάνω στο πρότυπο των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Ο Σκοπελίτης Λόγιος Κωνσταντίνος Δαπόντε, ο μετέπειτα ιερομόναχος Καισάριος, συμπλήρωσε την Ακολουθία με Κανόνα, σύμφωνα με τον Κανόνα του Ακαθίστου «Ανοίξω το στόμα μου», στον οποίον εγκωμιάζεται ο Τίμιος Σταυρός και φανερώνεται η προτύπωσή του στην Παλαιά Διαθήκη, μέσα στο πλαίσιο της Θείας Οικονομίας, δηλαδή του σχεδίου του Θεού για την σωτηρία του κόσμου.

Ο παπά-Γιώργης Σταματάς μετέφερε τον παλαιό ξυλόγλυπτο Σταυρό, και τον ασημένιο λιτανευτικό δίσκο του που φέρει ημερομηνία 1770, από τον Ναό των Τριών Ιεραρχών, ειδικά για την Ακολουθία αυτή, για πρώτη φορά μετά από περίπου 200 χρόνια, όταν οι Σκιαθίτες λίγο μετά την Επανάσταση εγκατέλειψαν το Κάστρο, παίρνοντας μαζί τους στην νέα πόλη, όλα τα σεβάσματα και τα ιερά τους.