Με βάση τα όσα μπόρεσα να βρω, η πιο παλιά φωτογραφική απεικόνιση της Σκιάθου είναι η παρακάτω πρώτη φωτογραφία και μάλλον την οφείλουμε στον Ζαγοριανό Στέφανο Κων. Στουρνάρα (1867-1928) που μετά το τέλος του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, ήρθε και φωτογράφισε τοπία και στις Σποράδες τα οποία μάλιστα, επιχρωμάτιζε. (Από το 1905 κι εξής ξεκινά να στέλνει τις επιχρωματισμένες αυτές φωτογραφίες σε εξειδικευμένα εργαστήρια στη Λειψία της Γερμανίας αλλά και αλλού, όπου με τη χρωμολιθογραφική μέθοδο μπορούσαν να αναπαραχθούν πολλαπλά αντίτυπα -επιστολικά δελτάρια ‘’καρτ ποστάλ’’- για εμπορική χρήση). Η άποψή μου για την πιο παλιά φωτογραφία της Σκιάθου, στηρίζεται στη εικόνα του λιμανιού της που ακόμα δεν έχει ενιαία όψη (!) και πρέπει να τραβήχτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Αν δείτε τη φωτογραφία σε πλήρη ανάπτυξη, όπως αποτυπώθηκε στο εξώφυλλο του λευκώματος των συνταξιούχων ναυτικών κατόπιν παραχώρησης του Γιώργου Βασταρδή, θα σας κάνουν εντύπωση, εκτός όλων των άλλων, τα μικρά λιμανάκια κι η αμμουδιά.

1. Τη φωτογραφία αυτή ο Στουρνάρας την έκανε αργότερα καρτ- ποστάλ, όπως και πολλές άλλες.

 

 

 

 

 

 

Η πιο γνωστή μας φωτογραφία με τους κατοίκους στο Μπούρτζι, που άλλοι λένε πως ανέβηκαν για δεντροφύτευση κι άλλοι για τα εγκαίνια της θεμελίωσης του σχολείου δωρεάς Αντρέα Συγγρού που αποπερατώθηκε το 1906, πρέπει να είναι λίγο μεταγενέστερη από την πρώτη καθώς βλέπουμε τέντα σε καφενείο της ανατολικής παραλίας και να υπάρχει σπιτάκι στην κορυφή του Κοτρωνιού που το 1931 χτίστηκε ο Αι- Νικόλας

 Μια επίσης παλιά φωτό των αρχών του 20ου αιώνα, είναι η παρακάτω που υπάρχει στο λεύκωμα του ιδρύματος Επιφανειάδη ‘’τα σκιαθίτικα καράβια’’

Η ίδια φωτογραφία του 1900 περίπου, έγινε φωτοκάρτα από τους Πάλλη και Κοτζιά 5 Με το παλιό λιμάνι να έχει πάρει πια μορφή ακολουθούν κι άλλες φωτογραφίες που κληρονομήσαμε κι απ’ τα σπουδαία αρχεία του Ιωάν. Π Ματαρώνα και Ν. Μαστρογιάννη όπως η παρακάτω που επίσης έγινε καρτ- ποσταλ.

Αυτές τις πρώτες εικόνες έζησαν και οι δύο Αλέξανδροι με τον Μωραιτίδη να βλέπει για 18 χρόνια μετά το 1911, την εξέλιξη που ακολούθησε….