Ο σπουδαίος ζωγράφος Νικόλαος Οθωναίος στη Σκόπελο | γράφει η Ηρώ Μελαχροινάκη

Ο Νικόλαος Οθωναίος γεννήθηκε το 1877 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στην σχολή καλών τεχνών, έχοντας δασκάλους τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Κωνσταντίνο Βολανάκη. Στις αρχές του 20ου αιώνα μετέβη στη Γερμανία και συγκεκριμένα Ακαδημία του Μονάχου, ώστε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Δάσκαλός του εκεί ο Heinrich von Zugel. Μετά την εκεί ολοκλήρωση των σπουδών του πηγαίνει στην Αγγλία, όπου μένει για δυο χρόνια. Επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1910 έλαβε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις («Παρνασσός» 1901,1902, «Σεκ» 1915,1916,1926,1936, «Ομάς-Τέχνη» 1918,1919, Μπιενάλε Βενετίας 1934,1936, Πανελλήνιες 1938,1939,1948) και άνοιξε δικό του εργαστήριο. Έγινε μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης και της Επιτροπής Εκδόσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Επίσης, ήταν ιδρυτικό μέλος της  “Ομάδας Τέχνης”. Ακόμη, Διετέλεσε διευθυντής των παραρτημάτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στους Δελφούς αλλά και  στην Ύδρα.

Τα έργα του Οθωναίου έχουν θέματα τις τοπογραφίες των διάφορων προορισμών που επισκέφτηκε, τη ζωγραφική ζώων, αλλά και θέματα από τους Βαλκανικούς πολέμους και το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ανήκει στους τελευταίους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και πολλοί πίνακες του βρίσκονται στην Εθνική πινακοθήκη, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Οθωναίος ταξίδεψε και ζωγράφισε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας. Το τελευταίο του ταξίδι ήταν στη Σκόπελο, όπου φιλοτέχνησε αρκετούς πίνακες με τοπία του νησιού. Στο νησί διέμενε στο σπίτι της Ουρανίας Βλάϊκου στη Φανερωμένη. Ο θάνατος του προήλθε εκεί, το 1949, από χαλασμένη κονσέρβα την οποία είχε φέρει μαζί του από την Αθήνα. Ο τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο Σκοπέλου, ένα νεκροταφείο με επισκέψιμη αξία, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά ακόμη περίτεχνα ταφικά μνημεία.

Ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες την ανιψιά του, επίσης ζωγράφο, Νίνα Τσακοτέλλη- Κέντρου, καθώς και το Σκοπελίτη εκτιμητή έργων τέχνης Νικόλαο Κριτσίλη.