Ο Σκιαθίτης Αντιναύαρχος Γεώργιος Ν. Μπαμπλένης | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

Τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό εκπροσωπεί στις επετειακές εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη στη Σκιάθο για τη βύθιση του υποβρυχίου ‘’Κατσώνης’’, ο καταγόμενος από το νησί Αντιναύαρχος (Μ) Γ. Ν. Μπαμπλένης, δηλαδή ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Πολεμικού Ναυτικού μετά τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ.

Ο Γεώργιος Μπαμπλένης κατάγεται από σπουδαία οικογένεια καπεταναίων του νησιού καθώς τόσο ο παππούς του -απ’ τον οποίο πήρε και το όνομά του- όσο και ο πατέρας του Νικόλαος, ασκούσαν αυτό το επάγγελμα.

Ο δεύτερος γιος του παππού του, Ηλίας Μπαμπλένης, ήταν Α’ Μηχανικός ενώ η κόρη του Μαρία διατηρεί το πατρικό της οικογένειας στην πλατεία των Τριών Ιεραρχών. Ο Αντιναύαρχος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το1982 και αποφοίτησε το 1986, οπότε και ονομάστηκε Σημαιοφόρος Μηχανικός. Από εκεί ανέβηκε όλες τις βαθμίδες του Πολεμικού Ναυτικού υπηρετώντας σε Αντιτορπιλικά και Αρματαγωγά μέχρι να αναρριχηθεί στην κορυφαία θέση.

Προήχθη σε Ανθυποπλοίαρχο (Μ) 1989, Υποπλοίαρχο (Μ) 1993, Πλωτάρχη (Μ) 1998, Αντιπλοίαρχο (Μ)2002, Πλοίαρχο (Μ) 2010, Αρχιπλοίαρχο (Μ) 2015, Υποναύαρχο (Μ) 2018 και το 2020 σε Αντιναύαρχο (Μ). Την 9 Μαρτίου 2020 ανέλαβε Διοικητής Διοικήσεως Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού. Είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (2000)και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (2010).Έχει εξειδικευθεί/εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ σε θέματα Ελέγχου Βλαβών (Damage Control Assistant), Επιθεωρητή Λεβήτων Υψηλής Πιέσεως (HP Boilers Strength and Integrity), στο Surface Warfare Officer School of Command (Newport RI).

Διαθέτει πιστοποίηση Lead Auditor ISO 9001/2008, Accident Investigator και Risk Management από τους Lloyds. Επίσης έχει Master in Leadership Practice από το πανεπιστήμιο του Kingston UK. Έχει λάβει επίσης, πολλές τιμητικές διακρίσεις. Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά.

Εκτός λοιπόν απ’ τον σεβαστό και αγαπητό σε όλους Nαύαρχο ε.α και επίτιμο αρχηγό του στόλου Γεώργιο Μπεζεριάνο, η Σκιάθος έχει να υπερηφανεύεται για ένα ακόμα τέκνο της που υπηρετεί το ΠΝ σε τόσο υψηλά αξιώματα.