ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗΣ / e-thessalia.gr

Δεν είναι λίγοι στη Σκιάθο, οι οποίοι ονειρεύονται άρωμα από… «Χίλιες και μία νύχτες» στον τουρισμό του νησιού, κυρίως λόγω της επίσκεψης που έχει καθιερώσει στο νησί κάθε καλοκαίρι ο σεΐχης από το εμιράτο του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ Θάνι. Ο εστιάτορας κ. Νίκος Παναγιώτου, μέλος της πολυπληθούς τρικαλινής «παροικίας» που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Σκιάθο και ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου «Κόζιακας», τα τελευταία χρόνια είδε τη φήμη του να εκτοξεύεται, λόγω της προτίμησης που του δείχνει ο Άραβας.

Στη… σκιά της υπερπολυτελούς θαλαμηγού του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, «Al Mirqab», που χαρακτηρίζεται πλωτό παλάτι και κάνει αρκετούς στο νησί να ανοίγουν τη συζήτηση για τις προοπτικές της Σκιάθου στον V.I.P. τουρισμό, ο Τρικαλινός εστιάτορας κατέθεσε την άποψή του για το πρεστίζ που δίνει στο τουριστικό προϊόν των Βορείων Σποράδων η παρουσία του 69χρονου κροίσου από τη Ντόχα. «Η Σκιάθος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά που υπάρχουν, κάτι που φυσικά ισχύει και για τα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων. Όσον αφορά στη Σκιάθο, χωράει τουρισμό για όλα τα βαλάντια. Τους χρειαζόμαστε όλους», είπε ο κ. Παναγιώτου.

Η σχέση του με τη Σκιάθο μετράει 42 χρόνια, από την εποχή που εργαζόταν ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες έχει αφοσιωθεί στον τομέα της εστίασης. Το ψητοπωλείο «Κόζιακας» λειτουργεί στη Σκιάθο από το 2000 και όλα αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί στις προτιμήσεις, τόσο των Ελλήνων, όσο και των ξένων τουριστών, με τον πλέον διάσημο πελάτη του να ανήκει στην καταριανή δυναστεία των αλ Θάνι. Με καταγωγή από τη Γλυκομηλιά, ένα χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Κόζιακα κοντά στο Περτούλι, ονόμασε έτσι το κατάστημά του για να τιμήσει τον τόπο καταγωγής του πατέρα του.

«Μέχρι να ολοκληρώσει τις διακοπές του στη Σκιάθο, τουλάχιστον μία-δύο φορές ακόμη θα επισκεφτεί το μαγαζί για να φάει. Μας εμπιστεύεται από χρόνια», αποκάλυψε ο κ. Παναγιώτου για τον Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ Θάνι, ενώ έπειτα τόνισε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που μεταβαίνει στη θαλαμηγό του και μαγειρεύει μαζί με τον γιο του Βασίλη τα αγαπημένα φαγητά του σεΐχη. «Σε πιάνει δέος όταν επιβιβάζεσαι σ’ ένα από τα καλύτερα γιοτ του κόσμου», πρόσθεσε στη συνέχεια για τον πλούτο του «Al Mirqab».

Παρά την αμύθητη περιουσία του σεΐχη, σύμφωνα με τον Θεσσαλό εστιάτορα, ο Καταριανός είναι απλός, ευγενικός και φιλικός με όλους. «Δεν είναι απρόσιτος, όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους που έχουν μεγάλη οικονομική άνεση», τόνισε στη συνέχεια ο Νίκος Παναγιώτου για τον διάσημο Άραβα πελάτη του, για τον οποίον σημείωσε επίσης ότι δεν λέει «όχι» στις συνταγές της μεσογειακής κουζίνας και ότι «αγαπάει την Ελλάδα και ειδικά τη Σκιάθο τη λατρεύει».