Διαβάζω με πολλή συγκίνηση και περίσκεψη το καινούργιο βιβλίο με τον τίτλο «Το σεργιάνι συνεχίζεται…» -έκδοσης Δήμου Σκοπέλου-*του σεβαστού πατέρα και λόγιου Κων/νου Καλλιανού για τον τόπο της καταγωγής του όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια.
Μεγάλωσε στο ταπεινό Κλήμα της Σκοπέλου, το γραφικό χωριό με τους δυο μαχαλάδες (Επάνω και Κάτω Κλήμα) στα νότιο δυτικά της ‘’γείτονος νήσου’’, τους οποίους χωρίζει το Ρέμα με τις ερειπωμένες Καλλιάγριες κι έχουν τη θέα των περιστεριών όπως κουρνιάζουν ανάμεσα στα κλαδιά των πεύκων κι ατενίζουν το χιλιόχρωμο πέλαγο… Το βιβλίο είναι μια συρραφή αναμνήσεων από ξεχωριστές στιγμές απέραντης νοσταλγίας του δημιουργού, γι’ αυτό και αναβλύζει απ’ τις σελίδες του γνήσια ποίηση. Σφιχταγκαλιάζει όλες τις αισθήσεις του αναγνώστη. Παρελαύνουν αμέτρητες εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές, ήχοι και ρίγη μιας εποχής που έφυγε μάλλον ανεπιστρεπτί.
 
Ο σεβαστός πατέρας, ως αμετανόητος νοσταλγός της αθωότητας, καταθέτει λοιπόν και πάλι το σπουδαίο ταλέντο του στη γραφή, την τρυφερότητα της αμόλυντης ψυχής του και την ολοζώντανη μνήμη του για να μας προσφέρει ό,τι καλό κουβαλά ακόμα απ’ το γλυκόπικρο χθες και το δέσιμο των ανθρώπων με τη φύση, ώστε να το αντιπαραβάλλουμε με το άγευστο σήμερα που ξεκοπήκαμε απ’ αυτή, έρμαια μιας καταστροφικής, ξενόφερτης και ισοπεδωτικής ‘’προόδου΄΄ τόσο για τον δύσμοιρο τόπο μας όσο και για την ίδια μας τη ζωή. Δυστυχώς, στο όνομα της ΄΄οικονομικής ευημερίας΄ δεν χαλάμε πια μόνο τα έργα του Θεού. Χαλάμε και τα έργα των προγόνων μας. Ξεκόβουμε από τα ήθη και τα έθιμά μας. Κοινώς ξεκόβουμε απ’ τις ρίζες μας κι αυτό τον κίνδυνο ακριβώς διαβλέπουμε μέσα απ’ το βιβλίο. Εν κατακλείδι, ο πατέρας Καλλιανός δεν έρχεται για να καταστήσει μουσειακές τις αναμνήσεις του.
Έρχεται κι επανέρχεται για να μας κάνει να δούμε το αύριο ως συνέχεια του χθες, για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε -και έτσι ίσως μόνο μας αξίζει- να διαβούμε το κατώφλι του μέλλοντός μας… *το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 2002 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Κλήματος με τον τίτλο : ‘’Σεργιάνι σε ξεχασμένα μονοπάτια σελίδες από την ιστορία και τη λαογραφία του Κλήματος και κάποιες μνήμες – Σκόπελος’’