Ο ΝΙΚΟΤΣΑΡΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΙΝ ΔΕΙ ΤΗ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

Πολλές φορές ακόμα και σπουδαίοι ιστορικοί σαν τον Κων/νο Σάθα (1842-1914) παρασύρονται από λάθος πηγές και οδηγούνται στη μυθοπλασία με αποτέλεσμα να παραπλανούν άθελά τους και όσους μεταγενέστερους μελετητές, δοκιμιογράφους, αρθρογράφους κλπ προσφεύγουν στα λαθεμένα σημεία των κειμένων τους.

Αυτό έπαθαν και οι περισσότεροι ιστορικοί που ασχολήθηκαν με τη δράση του Νικοτσάρα στις Σποράδες για να μεταφέρουν στη συνέχεια ανακριβή στοιχεία στους αναγνώστες τους. Θεώρησαν δεδομένο πως ο ξακουστός αρματολός πέθανε τον Ιούλιο του 1808 ενώ η αλήθεια είναι πως απεβίωσε ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή πιθανότατα πριν προφτάσει να δει τη γαλανόλευκη να υψώνεται στα πλοία της Μαύρης Μοίρας, καθώς η σημαία υψώθηκε από τον Σταθά μετά τις 12/8/1807 όταν ο ναύαρχος των Ρώσων στο Αιγαίο Σενιάβιν πήρε διαταγή από τον τσάρο να διακόψει τις επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων και οι κλεφταρματολοί που τον ακολουθούσαν επέστρεψαν στις Σποράδες.

Ο Απόστολος Ε. Βακαλόπουλος  το 1967 με τα ‘’Νέα στοιχεία για την απήχηση των απελευθερωτικών αγώνων των Σέρβων στους Έλληνες και για τη συμμετοχή τους σ’ αυτούς’’. ( Μακεδονικά, 7, 264–276. https://doi.org/10.12681/makedonika.982) απέδειξε με τεκμήρια πως ο Νικοτσάρας σκοτώθηκε τον Ιούλιο (αρχές) του 1807.

Ο Τρύφων Ευαγγελίδης(1863-1941) στο έργο του ‘Η νήσος Σκιάθος και αι περί αυτήν νησίδες’ που δημοσίευσε το 1913 αγνοούσε, όπως ήταν φυσικό, την παραπάνω αλήθεια και μάλιστα είναι ο πρώτος που έγραψε (υπέθεσε;) για την εμπλοκή της Ιεράς Μονής του Ευαγγελισμού στο θέμα της σημαίας του Σταθά στα πλοία της Μαύρης Μοίρας. Στα χνάρια του πάτησαν οι μεταγενέστεροι μελετητές της ιστορίας της Σκιάθου χτίζοντας ή συντηρώντας την ιστορία της ορκωμοσίας των οπλαρχηγών στο μοναστήρι ‘’έχοντας προ αυτών την σημαίαν (επί κυανού πεδίου λευκόν σταυρόν) και ορκιζόμενους υπό του ηγουμένου Νήφωνος ότι θα πολεμήσωσιν υπέρ πίστεως και πατρίδος’’.

Ωστόσο, καλό είναι σήμερα που γνωρίζουμε περισσότερα να αφαιρεθούν οι ανακρίβειες σχετικά με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη το Σεπτέμβρη του 1807 στο μοναστήρι .

Στη ‘’Διήγησιν συμβάντων τῆς Ἑλληνικῆς φυλῆς ἀπὸ τὰ 1770 ἕως τὰ 1836’’ του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη  πληροφορούμαστε από τον ίδιο που ήταν παρών, ότι τον Σεπτέμβριο του 1807 συγκεντρώθηκαν στη Σκιάθο οι εξής: «Εἴμεθα ἡμεῖς οἱ Ἕλληνες 1400, ὅλοι οἱ καπεταναῖοι τοῦ Ὀλύμπου, καθὼς παπα–Μπλαχάβας, Λιόλιος, Λαζόπουλα, τοῦ Τζάρα οἱ καπεταναῖοι. Αὐτοὶ εὑρέθηκαν εἰς τὴν Σκιάθο κατατρεγμένοι ἀπὸ τὸν Μουχτὰρ πασᾶ καὶ λοιποὺς Τούρκους τῆς ξηρᾶς.» Είναι λοιπόν φρονιμότερο να στηριχθούμε πάνω στη διήγηση του Γέρου του Μοριά που μιλάει για τους καπεταναίους του Τζάρα κι όχι για παρουσία του Νικοτσάρα στο νησί….

 

 

Σημείωση:

Για το ίδιο θέμα έχουμε γράψει τα άρθρα:

  1. ‘Πριν και μετά την ύψωση της πρώτης Ελληνικής σημαίας’ (https://skiathoslife.gr/%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%88%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7/)
  2. ‘Το πέρασμα του Κολοκοτρώνη από τη Σκιάθο’

https://skiathoslife.gr/to-perasma-tou-kolokotroni-apo-ti-skiatho-tou-giorgou-sanida/

 

Ζωγραφική Ιωάννα Ξέρα