Ο Νίκος Χουλιαράς, γνωστός ζωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας, ποιητής και τραγουδοποιός και τα καλοκαίρια του στη Σκόπελο

 

 

Γράφει η Μελαχροινάκη Ηρώ

Ο Νίκος Χουλιαράς (1940-2015) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και όχι μόνο. Κάποια διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα αγγλικά, στα σουηδικά  αλλά και στα ιταλικά.

Έγραψε διηγήματα, ποίηση, αλλά και μυθιστορήματα. Επιπλέον του άρεσε η σύνθεση μελωδιών με την οποία και ασχολήθηκε, γράφοντας πολλά τραγούδια, που τραγούδησε και ο ίδιος. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη διασκευή δημοτικών σκοπών της Ηπείρου. Ένα από τα μυθιστορήματά του με τίτλο Ο Λουσίας, πριν εκδοθεί (1989), παίχτηκε ως τηλεοπτική σειρά (ΕΤ1).

Ο Νίκος Χουλιαράς συμμετείχε στην Μπιεννάλε της Βενετίας (1969),  μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Επίσης σημαντικές διακρίσεις είχε λάβει για το σχεδιασμό βιβλίων, για τον οποίο είχε βραβευθεί πολλές φορές και μια το 1983 στη Διεθνή Έκθεση της Λειψίας. Από το 1969 κι έπειτα, πραγματοποίησε πολλές προσωπικές εκθέσεις σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλά συμμετείχε και σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε χώρες όπως η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Ισπανία) κ.α. Ακόμη, υπήρξε υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας (1966) με το βιβλίο “Στο σπίτι του εχθρού μου”.

 

Στη Σκόπελο ο Νίκος Χουλιαράς ήρθε πρώτη φορά το 1972, όντας ήδη καταξιωμένος καλλιτέχνης. Στο νησί γνώρισε τον Σκοπελίτη μηχανικό του εμπορικού ναυτικού, Ηλία Μελαχροινάκη κι αμέσως η παρέα «έδεσε». Ξεκίνησαν τα ψαρέματα, τα οποία ο Χουλιαράς λάτρευε, τις βεγγέρες στα ερημόνησα και την Αλόννησο, με το καΐκι του Ηλία, τον «Πρόδρομο» και τις βόλτες στα εξωκλήσια της Σκοπέλου. Αυτό που άρεσε πολύ στον καλλιτέχνη ήταν τα γλέντια μετά τις αγρυπνίες. Ιδιαίτερη αδυναμία είχε στην Αγία Τριάδα στον Καλόγηρο, στην οποία πήγαιναν με τον «Πρόδρομο» στο Βαθιά κι από κει με τα πόδια στην εκκλησία, καθώς δρόμος υπήρχε μεν, αλλά όχι προσβάσιμος με αμάξι και σαφώς πολύ μακριά από τη χώρα για να πάνε με τα πόδια. Η γυναίκα του Ηλία, Κατίνα Βλαχάκη, θυμάται το πόσο ευχάριστος και πρόσχαρος χαρακτήρας ήταν ο Νίκος Χουλιαράς και περιγράφει τα γλέντια τους με νοσταλγία, λέγοντας πως ο καλλιτέχνης ήταν από τους πιο ενδιαφέροντες συνομιλητές και αφηγητές της παρέας της δεκαετίας του 1970. Αν και μετά το ‘72, ο Χουλιαράς επισκέφτηκε ξανά το νησί, οι καλοκαιρινές του εξορμήσεις σταμάτησαν πριν τη δεκαετία του ’80. Όσοι τον είχαν συναναστραφεί θα θυμούνται την ενδιαφέρουσα και ελκυστική προσωπικότητά του.

  • Στις φωτογραφίες[1] ο Νίκος Χουλιαράς το 1972, στον Καλόγηρο, με την τότε σύντροφό του Αφροδίτη. Αριστερά η Γεωργία Βουδούρογλου- Βασιλούδη. Η ηλικιωμένη στη μέση, η Βαρσαμώ Χατζητρακόσσα, που έμενε μόνιμα στον Καλόγηρο και αποτελούσε αναπόσπαστο μέλος της συντροφιάς. Δεξιά η Κατίνα Βλαχάκη-Μελαχροινάκη και δίπλα της ο αδελφός του Ηλία, Παναγιώτης Μελαχροινάκης. Στην άλλη φωτογραφία ο Νίκος Χουλιάρας με τον Ηλία Μελαχροινάκη, στο καΐκι Πρόδρομος, εν πλω.

[1] Από το προσωπικό άλμπουμ του Ηλία Μελαχροινάκη.