Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

Στους ευεργέτες της Σκιάθου μνημονεύεται και ο Ανδρέας Συγγρός πως με δωρεά του χτίστηκε το 1906 το δημοτικό σχολείο στο Μπούρτζι. Η αλήθεια όμως είναι κάπως διαφορετική και κάποτε πρέπει να λέγεται…

Ο Α. Συγγρός(1830-1899), που «παρίστανε τον Εθνικό Ευεργέτη για να εξαγοράσει τις αµαρτίες του» κατά τον Τάσο Βουρνά, άφησε στο κράτος 750.000 δραχμές με την διαθήκη του το 1896 για να κατασκευαστούν δημοτικά σχολεία σ’ όλη τη χώρα εκτός των Αθηνών.

Το κεφάλαιο αυτό, που κατατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα την 1 Ιανουαρίου 1904, παρέμεινε ακέραιο ως το 1926, ενώ ακόμα και εάν η πολιτεία έκανε χρήση των χρημάτων του Συγγρού, δεν θα έφθαναν για την κατασκευή περισσότερων από 50 μονοθέσιων σχολείων.

Από το 1898 έως το 1911 κατασκευάστηκαν σε όλη την Ελλάδα 407 σχολεία (το 11,5% των σχολείων που λειτουργούσαν στο τέλος του 1910) με χρηματοδότηση από τα εκπαιδευτικά τέλη, ενώ μεταξύ 1895 και 1907 διατίθενται κάθε χρόνο 650.000 δραχμές γι’ αυτό το σκοπό. Άρα το Μπούρτζι χτίστηκε απ’ τα εκπαιδευτικά τέλη που πλήρωνε ο κοσμάκης.

Τα κτήρια που στέγασαν τότε τα σχολεία ήταν «τύπου Καλλία» και σκόπιμα ονομάστηκαν σχολεία «Συγγρού» τροφοδοτώντας το μύθο της συνεισφοράς των εθνικών ευεργετών στη συγκρότηση του πρωτοβάθμιου σχολικού δικτύου.

Ο Νομομηχανικός Δημήτριος Καλλίας καταγόταν από την Χαλκίδα και μετά την αποφοίτησή του από τη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, συνέχισε τις Σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός στη Γάνδη του Βελγίου. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, κατατάσσεται στο «Σώμα Πολιτικών Μηχανικών» του Υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Το Μπούρτζι είναι σε σχέδια δικά του όπως του ανατέθηκε με το βασιλικό διάταγμα της 17ης Μαΐου 1894 το οποίο αποτελεί το πρώτο κανονιστικό κείμενο για το σχολικό χώρο. Ο Δ. Καλλίας στη συνέχεια σχεδίασε 4 τύπους σχολείων (μονοτάξιο, διτάξιο, τετρατάξιο και εξατάξιο) που εγκρίθηκαν στις 20 Απρίλιου 1898 από τον Υπουργό Παιδείας Α. Ράλλη. Πρόκειται για τα σχολεία που συναντάμε σχεδόν στα περισσότερα χωριά και πόλεις της Ελλάδας.

Το σχολείο στο Μπούρτζι της Σκιάθου κτίστηκε βάσει της τυπολογίας του διτάξιου εκπαιδευτηρίου της εποχής και λειτούργησε ως σχολείο μέχρι το 1983 όταν και μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο…