Το 1979 ιδρύθηκε από 59 ενεργά μέλη της συνοικίας Αβέρωφ, ο Σύλλογος με την επωνυμία Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «ο Θετταλός». Καταξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την μέχρι τότε αυτοσχέδια συλλογική αλλά παραδειγματικά επιτυχή πολιτισμική δραστηριότητα των κατοίκων της συνοικίας. Σαράντα τρία χρόνια μετά, ο σύλλογος συνεχίζει να παρουσιάζει αξιόλογο έργο, με την πορεία του να είναι συνυφασμένη με την πολιτιστική ζωή όλης της πόλης.

Όλα τα διοικητικά συμβούλια του «Θετταλού» δραστηριοποιήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο. Δημιουργήθηκαν τμήματα παραδοσιακού χορού,  χορωδίας παραδοσιακής μουσικής, ρυθμικής γυμναστικής, μουσικής με εκμάθηση μουσικών οργάνων, μοντέρνου χορού, εικαστικών για παιδιά και ενήλικες. Τα χρόνια που ακολουθούν τα τμήματα του χορού είναι ένας από τους μεγαλύτερος αντιπροσώπους του συλλόγου μας στη Λάρισα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Σήμερα τα τμήματα παραδοσιακού χορού αποτελούνται από παιδικά, εφηβικά, αρχαρίων ενηλίκων καθώς και τμήμα παραστάσεων. Δημιουργείται ιματιοθήκη που στις μέρες μας μετράει περί τις 650 φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας

. Κορυφαίος θεσμός του συλλόγου είναι το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που γίνεται κάθε χρόνο στην πλατεία της συνοικίας μας κατά την θρησκευτική εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος. Το πρώτο Φεστιβάλ έλαβε χώρα το 1995 και συνεχίζει να πραγματοποιείται μέχρι σήμερα επαληθεύοντας την αρχική του προσδοκία, να γίνει σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έχουν φιλοξενηθεί πολλά χορευτικά από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Επίσης το χορευτικό του συλλόγου έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε χώρες όπως η Βουλγαρία η Ουγγαρία η Πολωνία η Ισπανία, η Ιταλία και η Σερβία.

Μέσα από αυτές και άλλες πολλές δραστηριότητες ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αβέρωφ «ο Θετταλός» προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση του τόπου μας αλλά και να την κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές.