Ο Κωνσταντίνος Βαϊτσαράς κάτοχος Διπλώματος Αθλητιατρικής του ποδοσφαίρου της FIFA

Ο Κωνσταντίνος Βαϊτσαράς κάτοχος Διπλώματος Αθλητιατρικής του ποδοσφαίρου της FIFA για να την απόκτηση του Diploma in football Medicine με την επικύρωση της FIFA, ολοκλήρωσε με 100% επιτυχία τις 42 μαθητικές ενότητες που καλύπτουν όλο το εύρος της Αθλητιατρικής του Ποδοσφαίρου και έδωσε 42 φορές διαφορετικές εξετάσεις με απόλυτη επιτυχία.

Τα μαθήματα στόχευσαν στην ενημέρωση των ιατρικών και παραϊατρικών εκπροσώπων σχετικά με τις νεότερες θεραπείες για τραυματισμούς που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη τραυματισμών καθώς και τη μεταφορά γνώσεων σχετικά με τις ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και τις απαιτήσεις του αθλήματος.

Με το δίπλωμα Αθλητιατρικής του ποδοσφαίρου της FIFA καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως ο ρόλος του γιατρού της ομάδας, οι ελάχιστες ιατρικές απαιτήσεις εντός του σταδίου, η πρόληψη τραυματισμών, η αξιολόγηση υγείας πριν από τον αγώνα, το αντιντόπινγκ κ.λ.π ενοτήτων.

Ο Κωνσταντίνος Βαϊτσαράς παρακολούθησε πρακτικές εργαστηριακών αξιολογήσεων που πραγματοποιούνται εντός και εκτός γηπέδου ώστε να επικεντρωθούν σε τεχνικές κλινικής εξέτασης, μελέτες περιπτώσεων, προγράμματα πρόληψης τραυματισμών, επιδείξεις και ασκήσεις αξιολόγησης τραυματισμών. Εκπαιδεύτηκε στον συντονισμό αθλητικών γεγονότων, στην προσεχή και συνεχή αξιολόγηση κατά την διάρκεια ταξιδιών, τη σημασία πρόληψης τραυματισμών και άλλες εκπαιδευτικές ενότητες σημαντικές για τις υποχρεώσεις που μπορεί να καλύψει ο Κωνσταντίνος Βαϊτσαράς στη συνεργασία του με μία αθλητική ομάδα. Επιπρόσθετα η επιμόρφωση επικεντρώθηκε αρκετά σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα όπως επείγουσα ποδοσφαιρική ιατρική και του τρόπου αντίδρασης σε αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA). Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης διδάχθηκε αρκετά θέματα όπως «πώς να απομακρύνουν τραυματισμένους παίκτες από τον αγωνιστικό χώρο καθώς και πώς να διαχειρίζονται τραυματισμούς στον αυχένα και να χειρίζονται τη διάσειση». Η εκπαίδευση SCA περιλαμβάνει τον εντοπισμό των σημαδιών μιας SCA, βήματα επείγουσας αντιμετώπισης καθώς και προληπτικά μέτρα με πρακτική εκπαίδευση στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και τον τρόπο χρήσης απινιδωτή και σε άλλες επείγουσες καταστάσεις των αθλητών.