Ο Καλλιτέχνης που μετέτρεψε ανέξοδα το χωριό του σε γκαλερί | Γράφει ο Γιώργος Σανίδας

Οι οικισμοί της παραθαλάσσιας Χαλκιδικής δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνους της άναρχα δομημένης λοιπής παράκτιας Ελλάδας όπου εισέβαλε βίαια ο τουρισμός. Ξεχωρίζει ένα χωριό- μπαλκόνι μόλις 1270 κατοίκων, η Άφυτος ή Άθυτος στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας και με απέραντη θέα στον Τορωναίο.

Έχει κρατήσει την πατροπαράδοτη πετρόκτιστη φυσιογνωμία του και τη λιτή του ατμόσφαιρά, η οποία μάλιστα βελτιώνεται συνεχώς χάρη στο μεράκι και την αγάπη για τον τόπο των κατοίκων του και διαίτερα ενός ντόπιου καλλιτέχνη, του Βασίλη Παυλή που έχει αφιερώσει τη ζωή του ολόκληρη στον εξωραϊσμό και στην αισθητική αναβάθμιση της Αφύτου.

Κατ’ αρχήν, ως πρόεδρος της κοινότητας Αφύτου από το 1995 έως το 1998, αγωνίστηκε με τους συντοπίτες του να βάλει φραγμό στην άναρχη ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τον χαρακτήρα του οικισμού που κηρύχτηκε με το ΠΔ 29-03-1995 παραδοσιακός επιβάλλοντας ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης. Κατάφεραν έτσι να την κρατήσουν αναλλοίωτη και να την διατηρήσουν μοναδική, με την ιδιαίτερη λαϊκή αρχιτεκτονική της να καθορίζει και την ταυτότητά της.

Ο κος Παυλής στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, ενώ επί σειρά ετών είναι επικεφαλής της κίνησης «Εθελοντές Αφύτου». Ως γλύπτης μετέτρεψε με τα έργα του την Άφυτο σε υπαίθρια γκαλερί! Έργα πρωτότυπα, ογκώδη φτιαγμένα από τοπικό πωρόλιθο κοσμούν γωνίες του οικισμού και μαγνητίζουν τα βλέμματα των επισκεπτών.

Κατόρθωσε ακόμα να γεμίσει την Άφυτο με λιθανάγλυφες επιγραφές. Πολλά καταστήματα και σημεία της πόλης έχουν, αντί των κλασικών, πέτρινες πινακίδες, που τα κοσμούν και δίνουν τις σχετικές πληροφορίες.

Υλοποίησε επιπλέον, μια ‘’φτηνή’’ ιδέα του με εξαιρετικά ωστόσο αποτελέσματα: να μετατρέψει τενεκέδες τυριού σε στολίδια που θα κοσμούν όλο το χωριό, μεταφέροντας την Τέχνη στα πλακόστρωτα καλντερίμια. Έτσι οι περίφημοι πια τενεκέδες με τα λουλούδια τους (350 τον αριθμό) αποτελούν σπάνια εικαστική παρέμβαση και έχουν ζωγραφιστεί από 150 καλλιτέχνες που έσπευσαν να συνδράμουν το εγχείρημα από όλη τη χώρα, όπως και 200 παιδιά.

Έχοντας μαζί του μια δραστήρια ομάδα εθελοντών, συνέχισε με την αποτύπωση παλιών πορτών αρχοντικών της Αφύτου σε πίνακες όπου συμμετείχαν 70 ζωγράφοι και με τα έργα τους διακόσμησαν το καλοκαίρι τρία παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Η ίδια ομάδα πραγματοποίησε την πανελλαδική δράση «Ζωγραφίζουμε την αρχαία ιστορία της Αφύτου» και μαζί με τους τουρίστες, έδωσε χρώμα στα ξύλινα παγκάκια του οικισμού και στις στάσεις. Επίσης έφτιαξαν το ιατρείο του χωριού και τραπέζι με παγκάκια στο εκκλησάκι στο δάσος του Αγίου Δημητρίου.

Να σημειώσουμε τέλος πως με με πρωτοβουλία του Ν. Παραλή και του τοπικού Λαογραφικού Συλλόγου, ιδρύθηκε το 1980 το Μουσείο της Αφύτου που στεγάζεται σε ένα λιθόκτιστο κτίριο του 1889 στο κέντρο του χωριού, δωρεά της οικογένειας Αλετρά, στο οποίο ασφαλώς παραχώρησε έργα του ο Βασίλης Παυλής. Το Μουσείο σήμερα χρησιμοποιείται ως ολοζώντανος χώρος πολιτισμού. Στο ισόγειο υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη και ένας εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί εκθέσεις των συλλόγων του χωριού καθώς και διαφόρων καλλιτεχνών, όπως και μουσικά δρώμενα.

Με όλα αυτά η Άφυτος ξεχωρίζει ως ένας τόπος που έχει ποιότητα, αισθητική, πολιτισμό…