Επείγουσα Επιστολή απέστειλε προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του, ως αρμόδια αρχή, ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας δημόσιας Δομής Φροντίδας Ηλικιωμένων στο νησί της Σκιάθου.

«Σήμερα, οι ηλικιωμένοι του νησιού που χρειάζονται ημερήσια φροντίδα, αναγκάζονται να προσφεύγουν σε Δομές άλλων αστικών κέντρων, μακριά από τον τόπο τους και την οικογένειά τους, επιβαρυνόμενοι τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρός Μεϊκόπουλος και ανέφερε ότι οι κάτοικοι των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών δεν θα πρέπει να αποκλείονται από τη δημόσια, δωρεάν φροντίδα, ούτε και να επιβαρύνονται δυσανάλογα για την πρόσβαση στην αξιοπρεπή τους διαβίωση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στο νησί της Σκιάθου

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Σύμφωνα με το άρθρο 121 του ν. 4796/2021 αλλά και την Κοινή Υπουργική Απόφαση 58005/2021 – ΦΕΚ 3866/Β/19-8-2021 για τη διαδικασία περιεχομένου και δικαιολογητικών, παραβόλου και κυρώσεων για τη χορήγηση έγκρισης άσκησης δραστηριοτήτων Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) και Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία, αδειοδοτούσα Αρχή για την έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας ΚΗΦΗ είναι η αρμόδια Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας.

Πρόσφατα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Συνταξιούχων Μαγνησίας στο νησί της Σκιάθου, στηλίτευσαν την απουσία από το νησί μίας δημόσιας Δομής Ηλικιωμένων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ανθρώπων αυτών που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από ημερήσια φροντίδα και παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, οι ηλικιωμένοι του νησιού που χρειάζονται ημερήσια φροντίδα, αναγκάζονται να προσφεύγουν σε Δομές άλλων αστικών κέντρων, μακριά από τον τόπο τους και την οικογένειά τους, επιβαρυνόμενοι τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά.

Η δημιουργία Δομής Φροντίδας Ηλικιωμένων στο νησί της Σκιάθου θα μπορεί να εξυπηρετεί τόσο το μόνιμο πληθυσμό του νησιού που είναι σημαντικός και που αυξάνεται κατακόρυφα κατά τους θερινούς μήνες, όσο και τους ενδιαφερόμενους από τα άλλα δύο νησιά των Σποράδων, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Μαγνησίας – Παράρτημα Σκιάθου προτείνει την αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην Κέντρου Υγείας Σκιάθου για τη στέγαση της Δομής Φροντίδας Ηλικιωμένων, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιείται.

Η κοινωνική πρόνοια και η φροντίδα ανθρώπων που βρίσκονται στη δύση της ζωής τους θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας.

Οι κάτοικοι των νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών δεν θα πρέπει να αποκλείονται από τη δημόσια, δωρεάν φροντίδα, ούτε και να επιβαρύνονται δυσανάλογα για την πρόσβαση στη αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Παρακαλείσθε, όπως μεριμνήσετε αναλόγως και σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, ώστε να εξετάσετε τις προτάσεις του Συλλόγου Συνταξιούχων Μαγνησίας – Παράρτημα Σκιάθου και να ενεργήσετε άμεσα προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των αναγκών των ηλικιωμένων του νησιού.