Νίκος Κ. Κανταράκιας: «Στα «Τάματα» αποτυπώνεται ο προσωπικός κόσμος μου»

Εγκαινιάζεται σήμερα η πρώτη ατομική έκθεση του Σκιαθίτη φωτογράφου

Σήμερα στις πέντε το απόγευμα θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό, η πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Σκιαθίτη Νίκου K. Κανταράκια. Τιτλοφορείται «Τάματα / Votive Offerings» και θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί «Luminous Eye» στην Αθήνα, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τη μεθεπόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου.

Ο 47χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος συμπληρώνει – αισίως – δύο δεκαετίες ενασχόλησης με την 8η τέχνη, μίλησε στο SkiathosLife.gr για την έκθεση, στην οποία αποτυπώνει την προσωπική πορεία του από την πρώτη στιγμή που άρχισε να ασχολείται δημιουργικά με τη φωτογραφία. Τα «Τάματα / Votive Offerings», αποτελούν την πρώτη ατομική δουλειά του Νίκου Κανταράκια. Στο παρελθόν έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (π.χ. Λονδίνο), με πλέον χαρακτηριστική την προ δεκαετίας συνεργασία με τη σύζυγό του, Έλλη Τσεντίλογλου, με την οποία μοιράζονται το ίδιο πάθος για τον φωτογραφικό φακό.

«Νιώθω χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δίνεται να εκθέσω τη δουλειά μου, την οποία είχα χρόνια στο συρτάρι. Μπορώ να πω ότι ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος, κάτι που είμαι πλέον σε θέση να μοιραστώ με τον κόσμο, που θα επισκεφτεί τα «Τάματα». Άλλωστε, η φωτογραφία για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Το κίνητρο στον κάθε φωτογράφο δεν είναι ποτέ το ίδιο. Και ειδικά στην καλλιτεχνική φωτογραφία, βάζεις σε ένα καρέ την καθημερινότητά σου με τέτοιον τρόπο, που σε εκφράζει τη στιγμή εκείνη», παραδέχθηκε για την έκθεση, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 33 φωτογραφίες διαφόρων διαστάσεων (κυρίως 40×60 εκ.). «Πρόκειται για προσωπικά τάματα και αναθήματα. Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες που αποτύπωσα από το οικείο περιβάλλον μου, π.χ. πρόσωπα και αντικείμενα που αγαπώ και γενικότερα κομμάτια από την καθημερινότητά μου. Τα έργα καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο, από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Σκιαθίτης φωτογράφος.

Η αλληλεπίδραση που έχει με πράγματα που αντικρίζει καθημερινά δεν περνά απαρατήρητη. Η φωτογραφία που επιλέχθηκε για την αφίσα της έκθεσης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των στοιχείων που συμπεριέλαβε στο κάδρο του. «Απεικονίζει μια κούκλα, από αυτές που χρησιμοποιούσαν στο Μουσείο Μπενάκη, για να τοποθετούν παραδοσιακές ενδυμασίες. Οι γονείς μου είχαν μια σκιαθίτικη φορεσιά στο σαλόνι του σπιτιού, κληρονομιά από τη γιαγιά μου και χρησιμοποιούσαν μια αντίστοιχη κούκλα, την οποία έτυχε κάποτε να φωτογραφίσω», είπε ο κ. Κανταράκιας, ο οποίος στάθηκε επίσης στο… σκιαθίτικο «χρώμα» των «Ταμάτων»: «Η Σκιάθος δηλώνει παρούσα στην έκθεση. Για παράδειγμα, έχω φωτογραφίες από το πατρικό μου σπίτι στο νησί. Ούτως ή άλλως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», δήλωσε ο φωτογράφος.

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο δάσκαλος φωτογραφίας, Βασίλης Γεροντάκος, με τον οποίον ο Νίκος Κανταράκιας μετράει γνωριμία ετών. «Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Έχουμε μια παλιά διαδρομή μαζί», ανέφερε κλείνοντας.

* Επί της οδού Μητσαίων 2α στο Κουκάκι, πλησίον του Μουσείου της Ακρόπολης, βρίσκεται η γκαλερί «Luminous Eye», ενώ όσον αφορά την προσέλευση του κοινού, το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης το προσεχές δεκαήμερο θα είναι 17:00-21:00.