Ξεπερνάν οι Έλληνες καταναλωτές το 60% συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης,διότι αγοράζουν βασικά προϊόντα  με μισθούς και αγοραστική δύναμη υποπολλαπλάσια.η ακρίβεια επιμένει, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας προαναγγέλει τη νέα νομοθετική παρέμβαση Every day low price.

Στο Open ο καθηγητής Οικονομικών, Παναγιώτης Πετράκης,είπε πως«σε ορισμένα προϊόντα υπάρχουν ολιγοπωλιακές συγκεντρώσεις αλλά γενικά η Ελλάδα δεν κατατάσσεται στις χώρες με υψηλές ολιγοπωλιακές συγκεντρώσεις».Επιπλέον προσθέτει ότι, «Παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει, πρέπει να το αποδώσουμε σε ένα βαθμό στην κλιματική αλλαγή αλλά και στις φυσικές καταστροφές όσον αφορά στα τρόφιμα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων 37-45 μεζούρες πωλείται στην Ελλάδα 11,64 ευρώ, στην Ισπανία 11,41 ευρώ, στην Πορτογαλία 7,24 ευρώ και στη Γαλλία 10,52 ευρώ. Αλεύρι συσκευασίας 1 κιλού πωλείται στην Ελλάδα 1,87 ευρώ και στη Γαλλία 1,42 ευρώ, ενώ το απορρυπαντικό πιάτων 450-550 ml πωλείται στην Ελλάδα 2,48 ευρώ και στη Γαλλία 1,97 ευρώ.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο μέτρο της Μόνιμης Μείωσης Τιμών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει: «Στόχος μας είναι οι κωδικοί να φτάσουν τους 1.000 και πιστεύω θα τον πετύχουμε καθώς πάνω από 50 εταιρείες έσπευσαν να ανταποκριθούν επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής ευθύνης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης τονίζει σε ανάρτησή του: «Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε απροειδοποίητα σούπερ μάρκετ. Ελπίζω να είδε το έργο του στις τιμές με τα μάτια του».

«Δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές αθέμιτες πρακτικές. Αν έχουν γίνει αυξήσεις για να φαίνεται μετά μια μείωση, αυτό είμαι σίγουρος ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης θα το βρουν», λέει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χάρης Θεοχάρης στο Open.

Πρωταθλητής της ακρίβειας είναι το ελαιόλαδο που ανατιμήθηκε 14,1% σε ένα μήνα από Σεπτέμβριο σε Οκτώβριο και 37,7% από τον Δεκέμβριο του 2022. Πλέον πωλείται σε συσκευασίες μισού λίτρου προς 6 ευρώ για να μπορούν να το αγοράζουν οι καταναλωτές.

«Δεν μπορεί το ελαιόλαδο στο ράφι να κοστίζει 17 και 15 ευρώ όταν από τον παραγωγό φεύγει με 7 ή 8 ευρώ», λέει ο πρόεδρος Παναιγιαλείας Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος. Και συνεχίζει: «Και βέβαια αισχροκερδούν. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει λάδι και ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Πιστεύω ότι η τιμή του θα είναι στα 9 ευρώ το λίτρο και πάνω από τα 9 ευρώ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση με νέους κανόνες στις προσφορές που θα μπαίνουν στα προϊόντα. «Θα πετύχουμε μόνιμα χαμηλές τιμές στο ράφι. Το λεγόμενο “Everyday low price” που λένε στο εξωτερικό. Εμείς θέλουμε από τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μόνιμη μείωση τιμής και όταν θέλουν να κάνουν μια προωθητική ενέργεια, αυτή να πιάνει τόπο και να είναι πραγματική».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat οι Έλληνες είχαν το 2022 το πέμπτο χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην Ευρώπη.