Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου «τρέχει» η Τράπεζα Πειραιώς – Τι προβλέπει

Έως τις 17 Οκτωβρίου το δικαίωμα συμμετοχής – Στις 160.000 ευρώ το πλαφόν της αποζημίωσης - Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα σχεδόν 1.000 άτομα, διαθέτοντας στα τέλη του περασμένου Ιουνίου 8.839 υπαλλήλους έναντι 9.793 τον ίδιο μήνα του 2021

Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου «τρέχει» από σήμερα και έως τις 17 Οκτωβρίου η Τράπεζα Πειραιώς, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το business plan που προβλέπει μείωση του προσωπικού της κατά περίπου 3.000 άτομα έως το 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι επιλέξουν την οικειοθελή αποχώρησή τους από την τράπεζα θα έχουν λαμβάνειν αποζημίωση έως 160.000 ευρώ, με το ποσό να ξεκινά από τις 20.000 ευρώ για τους πιο νέους και να προσαυξάνεται – ανάλογα με την προϋπηρεσία – κατά 10% με 12%. Επιπλέον, προσαύξηση θα δικαιούνται όσοι δηλώσουν συμμετοχή τις πρώτες ημέρες που θα τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα, ενώ όσοι υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες και στο δίκτυο επιλεγμένων περιοχών θα μπορούν να πάρουν επιπλέον αποζημίωση έως και τρεις μισθούς. Παράλληλα, όπως και στα προηγούμενα προγράμματα της τράπεζας, έτσι και σε αυτό θα δίνεται η εναλλακτική επιλογή του sabbatical, δηλαδή, της μακροχρόνιας άδειας μετ’ αποδοχών, η οποία θα είναι διετής για όσους είναι κάτω των 50 ετών και πενταετής για τους άνω των 50 ετών.

Όπως είχε γράψει το newmoney, μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει από την Τράπεζα Πειραιώς σχεδόν 1.000 άτομα, διαθέτοντας στα τέλη του περασμένου Ιουνίου 8.839 υπαλλήλους έναντι 9.793 τον ίδιο μήνα του 2021. Σε επίπεδο Ομίλου το προσωπικό αριθμεί 9.206 άτομα. Όσον αφορά στα καταστήματα, η μείωση σε ετήσια βάση «αγγίζει» το 14% (408 σήμερα έναντι 351 τον περυσινό Ιούνιο). «Βρισκόμαστε σε τροχιά υλοποίησης μείωσης κόστους περίπου 25% στη 4ετή περίοδο του επιχειρηματικού μας σχεδίου, παρά τα πληθωριστικά εμπόδια», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου του 2022.

Πιο αναλυτικά, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα το α’ 6μηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 408 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4% ετησίως, ενώ κατά το β’ 3μηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 209 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% ετησίως. Αντίστοιχα, οι επαναλαμβανόμενες δαπάνες προσωπικού το β’ 3μηνο του 2022 μειώθηκαν 2% ετησίως, στα 95 εκατ. ευρώ, καθώς σε αυτές αποτυπώνεται η εξοικονόμηση από τις ενέργειες αναδιάρθρωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, τα γενικά και διοικητικά έξοδα το β’ 3μηνο του 2022 παρέμειναν σταθερά σε ετήσια βάση, στα 90 εκατ. ευρώ, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε στο 49% έναντι 47% πριν ένα χρόνο, κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων από NPEs.

«Από την πλευρά μας, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμία πίεση ή εκβιασμό των εργαζομένων, προκειμένου να αποδεχτούν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Το πρόγραμμα θα πρέπει να μείνει στο πλαίσιο που το όνομά του ορίζει και αφορά αποκλειστικά σε εθελοντική επιλογή – χωρίς εισαγωγικά – αμφότερων των μερών. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποφασίσουν, σταθμίζοντας αποκλειστικά και μόνο τις οικογενειακές και τις επαγγελματικές τους ανάγκες», τονίζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ).