Νέα πρωτιά και μάλιστα με αύξηση των ποσοστών της σε σχέση με το 2019, κατέγραψε η παράταξη της ΔΑΚΕ, στις χθεσινές εκλογές στη Μαγνησία για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Η ΔΑΚΕ απέσπασε ποσοστό 42,5% και ενισχύθηκε κατά τρεις σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες, καταλαμβάνοντας τις τέσσερις από τις εννέα έδρες του νέου διοικητικού συμβουλίου. Η Δημοκρατική Συνεργασία συγκέντρωση ποσοστό 26,15% έναντι 29% στις προηγούμενες εκλογές και καταλαμβάνει τρεις έδρες. Από μία έδρα παίρνουν επίσης οι παρατάξεις Αξιοπρέπεια- Αλληλεγγύη- Αντίσταση με ποσοστό 14,07% και Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών με ποσοστό 11,45%. Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών έλαβε ποσοστό 5,88% και μένει εκτός διοικητικού συμβουλίου.

Η συμμετοχή των δασκάλων και νηπιαγωγών στη χθεσινή εκλογική διαδικασία ήταν μεν υψηλή, κυμάνθηκε στο 80% περίπου, αλλά μειωμένη σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στις κάλπες χθες, προσήλθαν συνολικά 995 άτομα, έναντι 1.255 εκπαιδευτικών που είχαν ψηφίσει στην αντίστοιχη διαδικασία το 2019.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα, ότι μαζική προσέλευση παρατηρήθηκε τις απογευματινές ώρες, έξω από το 3ο και 20ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, όπου είχαν στηθεί τρεις κάλπες.

Οι κάλπες επρόκειτο να κλείσουν στις επτά το απόγευμα, ωστόσο δόθηκε παράταση μιας ώρας, καθώς λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, υπήρχαν δεκάδες εκπαιδευτικοί έξω από το εκλογικό τμήμα που περίμεναν να ψηφίσουν.

Σημειώνεται ότι φέτος, ήταν η πρώτη χρονιά που οι εκλογές των εκπαιδευτικών έγιναν με τα σχολεία ανοιχτά. Το Υπουργείο Παιδείας δεν χορήγησε άδεια από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα σε δασκάλους και νηπιαγωγούς κι έτσι τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά. Μάλιστα, εκπαιδευτικοί σύνδεσαν αυτή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας με τη μαζική απογευματινή προσέλευση δασκάλων και νηπιαγωγών στις κάλπες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί παράταση της διαδικασίας.

Οι κάλπες τελικώς έκλεισαν στις οκτώ το βράδυ, οπότε και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

πηγή:taxydromos.gr