Ν. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Ενας δήμαρχος της Σκιάθου που παρήγαγε πολιτική | γράφει ο Γιώργος Σανίδας

Ν. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νικόλαος Δ. Δημητριάδης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 15/4/1851, ήταν δηλαδή συνομήλικος των δύο Αλεξάνδρων γι’ αυτό και στα παιδικά τους χρόνια αποτέλεσαν «την περιφανήν της Σκιάθου τριανδρίαν», όπως γράφει στα ‘’Σκιαθίτικα’’ ο μακαριστός δρας Ιω Φραγκούλας.

Ο Νικόλαος έγινε δικηγόρος, διετέλεσε πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βόλου, νομάρχης Τρικάλων, βουλευτής και δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας ‘’Εύβοια’’ και της εφημερίδας ‘’Παγασαί’’.

Το 1883, σε ηλικία μόλις 32 ετών, έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος Σκιάθου.

Εκλέχτηκε τελικά δήμαρχος το διάστημα 1883- 1887, πρόσφερε σημαντικό έργο στο νησί και παρασημοφορήθηκε για τη στάση του στον αποκλεισμό της Σκιάθου από τους Αυστριακούς το 1886 (έχουμε γράψει σχετικά: https://skiathoslife.gr/i-skiathos-stous-times-kata-ton-navtiko-apokleismo-toy-1886-grafei-o-giorgos-sanidas/)

Απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη το 1938… 

Ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις πολιτικές απόψεις του για τη ‘’δημοτική αναγέννηση’’ 140 χρόνια πριν, όπως τις διατύπωσε προς τους πολίτες της Σκιάθου μέσα απ’ την εφημερίδα Εύβοια, τις οποίες, λόγω της ιδιαίτερης και πανελλαδικής σημασίας τους, τις αναδημοσίευσε και η εφημερίδα ‘’Μη χάνεσαι’’ στις 6/5/1883 του Β. Γαβριηλίδη.

Περιγράφει τον δεσποτισμό των Κυβερνήσεων μέσω του διοικητικού και πολιτικού συγκεντρωτισμού που αποδυναμώνει τις αρμοδιότητες των δήμων συνεπώς και τη λαϊκή κυριαρχία. Σ’ αυτό το σύστημα ο πολίτης «συνήθισε να περιμένει τα πάντα από τα όργανα της (Κεντρικής) Διοικήσεως». Προτείνει λοιπόν να διεκδικήσει πραγματική διοικητική αποκέντρωση σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού (η β’ βαθμού φαίνεται πως το πέτυχε σήμερα μα το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων είναι το μόνο στη χώρα που δεν έχει καν δικό του αποκλειστικά Αντιπεριφερειάρχη!)

Οι δήμοι, συνεχίζει ο Δημητριάδης, να είναι ανεξάρτητοι και να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για τα σοβαρά έργα υποδομής που χρειάζονται, για τους δασκάλους τους, για την περίθαλψη των κατοίκων τους κλπ. Προτείνει επίσης, συμμετοχή όλων των πολιτών στη διοίκηση γιατί τότε μόνο εξελίσσονται σε ενεργοί, «τότε μόνο ο δημότης γίνεται πολίτης», ενδιαφέρεται, ασχολείται με τα κοινά.

Ο Δημητριάδης κλείνει τη μακροσκελή και εμπρηστική αναφορά του σ’ αυτό το φλέγον θέμα με το απόφθεγμα «Η ισχύς των ελευθέρων λαών έγκειται εις τον δήμον».

Και τελειώνει το λόγο του με το τι προτίθεται να πράξει ειδικά για το δήμο Σκιάθου. Μεταξύ των όσων υπόσχεται ανθολογούμε ως επίκαιρα την κατασκευή της προκυμαίας, την επιδιόρθωση των οδών και την «ελάττωση του δημοτικού φόρου, επαχθούς τωόντι…».