Θλίψη και αποτροπιασμό σε όλους προκαλούν οι πρόσφατες καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για άθλιες συνθήκες σε Οίκο Ευγηρίας. Συγχρόνως όμως αναδεικνύουν και την ανεπάρκεια σε δημόσιες δομές που να παρέχουν αξιοπρεπή διαβίωση και περίθαλψη, χωρίς να υπεισέρχεται ο παράγοντας “κέρδος”. Η έλλειψη αυτή είναι περισσότερο εμφαντική σε μέρη που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα, όπως η Σκιάθος.

Οι συνθήκες ζωής και εργασίας που διαμορφώνονται, κάνουν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων δομών. Το θέμα αφορά όλους, ανεξάρτητα από οικονομικές δυνατότητες. Ανεξάρτητα αν έχουμε ή όχι παιδιά. Τα χρήματα, αν υπάρχουν, δεν μπορούν από μόνα τους να εξασφαλίσουν καλά γηρατειά, (κάποτε έχει συμβεί να αποτελούν και συντελεστή κινδύνου) και αν δεν υπάρχουν τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων – Παράρτημα Σκιάθου έχει εδώ και καιρό αναδείξει αυτό το ζήτημα και ζητά τη δημιουργία Στέγης Προστασίας Ηλικιωμένων  και Αναπήρων. Ο Δήμος Σκιάθου, η Εκκλησία μπορούν να δρομολογήσουν ένα τέτοιο έργο. Αν και η πρώτη υποχρέωση είναι του κράτους να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Η δημιουργία και η λειτουργία της Δομής μπορεί να ενισχυθεί και να καλυφθεί σε μικρό ή μεγάλο μέρος με δωρεές και μέρος των συντάξεων των φιλοξενουμένων (ανάλογα με τις δυνατότητές τους). Η μικρή τοπική μας κοινωνία, με τις μεγάλες όμως οικονομικές δυνατότητες,  μπορεί να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία σύγχρονης και αξιοπρεπούς Δομής, με ευαισθησία και κοινωνικό χαρακτήρα. Ο πολιτισμός μιας κοινωνίας έγκειται στο πώς συμπεριφέρεται στα ευάλωτα μέλη της.

Κατερίνα Κουρκούμπα – Δελακουβία