Δεκαπέντε μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Δήμου Βόλου να μην παραχωρήσει το θερινό θέατρο της Νέας Ιωνίας για τη συναυλία της “Εστουδιαντίνας” και τον σάλο αντιδράσεων που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση, οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας εξέδωσαν ανακοίνωση για να διαμαρτυρηθούν ότι κάποιοι επιχειρούν να τους εμπλέξουν σε μια αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου Βόλου και του Αν. Κατσιγιάννη. Οι διοικήσεις των σωματείων κάνουν λόγο για προσπάθεια σπίλωσής τους από όψιμους υποστηρικτές της Προσφυγικής Μνήμης και τονίζουν ότι πρέπει να βρεθεί μια τελική λύση και να πραγματοποιηθεί η συναυλία της Εστουδιαντίνας.

Η ανακοίνωση:

Παρακολουθούμε έκπληκτοι τις τελευταίες ημέρες μια προσπάθεια σπίλωσης των Προσφυγικών Πολιτιστικών Συλλόγων από όψιμους υποστηρικτές της Προσφυγικής Μνήμης, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να μας σύρουν »εκόντες – άκοντες» στην αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ του κυρίου Ανδρέα Κατσιγιάννη και του Δήμου Βόλου.

Πρώτα απ’ όλα να τονίσουμε ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αμφισβητεί τους αγώνες που δίνουμε χρόνια τώρα με όλες μας τις δυνάμεις, με κόπο και προσωπικές θυσίες για την ανάδειξη της ιστορικής προσφυγικής Μνήμης. Διαγράφοντας μια πολύχρονη, δημιουργική πορεία ξεδιπλώσαμε με μεράκι ένα έργο πολύπλευρο στην υπηρεσία των Μικρασιατικών ιδεωδών. Στο πλαίσιο ανάδειξης και διάδοσης του ιστορικού-πολιτισμικού γίγνεσθαι των Αλησμόνητων Πατρίδων της καθ΄ ημάς Ανατολής πραγματοποιήθηκαν ημερίδες, εκθέσεις, τιμητικές εκδηλώσεις, εκδόσεις, μουσικοθεατρικά δρώμενα, καθώς και συλλογή πλούσιου αρχειακού υλικού. Η προσήλωση δε σε αυτό τον στόχο έχει ενταθεί ιδιαίτερα εφέτος με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, ώστε να τιμηθεί όπως αρμόζει η επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Γιατί εμείς έτσι τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, η οποία φυσικά και δεν προσβάλλεται από τη μη ευόδωση μιας και μόνο συνεργασίας.

Η ματαιωθείσα λοιπόν συναυλία της Εστουδιαντίνας, όταν μας κοινοποιήθηκε, είχε ευθύς εξ αρχής την υποστήριξη όλων των Προσφυγικών Συλλόγων της πόλης μας. Όμως πλέον το θέμα έχει ξεφύγει από το πλαίσιο μιας επετειακής εκδήλωσης και πήρε τη μορφή πολιτικής αντιπαράθεσης, με την παρέμβαση πολιτικών και κομματικών παραγόντων και στην οποία αντιπαράθεση εμείς δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε και φυσικά δεν θα ακολουθήσουμε την λογική »μεθ’ ημών ή καθ’ ημών».

Θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί μια τελική λύση και να πραγματοποιηθεί η συναυλία της Εστουδιαντίνας και είμαστε βέβαιοι για την καλή πρόθεση και του κυρίου Κατσιγιάννη και του Δήμου Βόλου, του οποίου η αρμόδια υπηρεσία Πολιτισμού στέκεται αρωγός διαχρονικά σε όλες μας τις εκδηλώσεις.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Μικρασιατικών Σωματείων Ν. Μαγνησίας
‘’ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ‘’, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ΄΄ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ’’ , ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΄΄ΙΩΝΕΣ΄΄ , ΄΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ΄΄, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ‘’ΜΝΗΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ’’.