Όσο πιο πολύ απομακρύνεται η κυβέρνηση από την υγειονομική και κοινωνική καθημερινότητα, τόσο πιο πολύ κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, παίρνοντας τη μία λάθος απόφαση μετά την άλλη.

 

Με τον εμβληματικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 4368/2016 εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά η εγγυημένη και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών μετά από μια 5ετία υγειονομικού αποκλεισμού.

 

Με απλά λόγια ένας πολίτης που είχε χάσει την ασφαλιστική του ικανότητα λόγω οικονομικής κρίσης, μπόρουσε πέραν της δωρεάν περίθαλψης στις δημόσιες δομές υγείας, να απευθυνθεί και σε ιδιώτες γιατρούς για να συνταγογραφήσει φάρμακα και εξετάσεις. Τα φάρμακα μπορούσε να τα προμηθευτεί απο τα φαρμακεία, ενώ μπορούσε να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις στα Νοσοκομεία.

 

Με πρόσφατη τροπολογία του κ. Πλεύρη ακυρώνεται αυτή η ουσιαστική διευκόλυνση για τους ανασφάλιστους πολίτες. Πλέον οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται μόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και μόνο με ραντεβού για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους και να γράψουν τις εξετάσεις τους.

 

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

1)Απίστευτη ταλαιπωρία για τους ανασφάλιστους πολίτες για την αυτονόητη πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις καθώς λόγω πανδημίας και τεράστιου φόρτου στη διαχείριση κρουσμάτων covid έχει επιβαρυνθεί στο μέγιστο η προσβασιμότητα και η λειτουργία των νοσοκομείων.

2)Λόγω πανδημίας δεν γίνονται πλέον εξωτερικά ιατρεία.

3)Ακόμα και πριν την πανδημία τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία κλείνονταν μετά απο μήνες.

4)Στα εξωτερικά ιατρεία δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες, όπως ρευματολόγοι, πνευμονολόγοι, ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι, πώς θα συνταγογραφηθούν φάρμακα ή εξετάσεις που χρειάζονται τέτοιες ειδικότητες;

5)Η δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιες δομές Α’Βαθμιας Φροντίδας Υγείας για συνταγογράφηση  είναι ακόμα πιο δύσκολη, λόγω του ισχνού αναπτυγμένου δικτύου στις πόλεις.

 

Εκτός πραγματικότητας απόφαση στην πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή που δείχνει ποσό λίγο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πραγματικότητα στα Νοσοκομεία μας και ποσό λίγο νοιάζεται για της ανάγκες των πολιτών της.