Μαρία Ευθυμίου: «Τα ελληνικά είναι μια θαυμαστή γλώσσα σε παγκόσμιο επίπεδο»

Η βραβευμένη ιστορικός, στις 25 Μαρτίου, θα δώσει διάλεξη στην Σκιάθο για την πορεία του Ελληνισμού μέσα στις χιλιετίες που κύλησαν

Ανήμερα της φετινής επετείου της 25ης Μαρτίου και τις εκδηλώσεις στην Σκιάθο για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, η έλευση της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου στο νησί θα δώσει την ευκαιρία σε όσους παρακολουθήσουν τη σαββατιάτικη διάλεξή της, να ακούσουν για τον Ελληνισμό μέσα στις χιλιετίες, αλλά και για την καταλυτική σημασία της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας.

 

Η Θεσσαλή ιστορικός, αποδεχόμενη την πρόσκληση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου, το Σάββατο 25/3 στις 6 το απόγευμα, θα μιλήσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου με θέμα:«Αντέχοντας στον χρόνο. Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 3.500 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του». Στην εκδήλωση, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου, θα συμμετέχει η χορωδία του τοπικού Γυμνασίου, ενώ θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Η πρώτη μας σημαία».

Η κ. Ευθυμίου, η οποία μίλησε στο SkiathosLife.gr, στάθηκε στην επιρροή της γλώσσας στην πορεία του έθνους μας, καθώς τα ελληνικά αποτελούν, χιλιάδες χρόνια τώρα, το σπουδαιότερο στοιχείο που συνδέει τους Έλληνες. «Η γλώσσα είναι το «εργαλείο» που βοήθησε τον Ελληνισμό να διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το πιο σπουδαίο πολιτισμικό μας επίτευγμα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει μέχρι σήμερα η σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα: «Η ναυτοσύνη είναι το έτερο σημαντικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει τον Ελληνισμό. Μαζί δε με τη γλώσσα, αποτελούν τα πιο ισχυρά στοιχεία στην ιστορική διαδρομή μας, επί χιλιετίες».

 

Χρέος μας ο σεβασμός στη γλώσσα

Η δύναμη που κρύβεται στη γλώσσα μας γοητεύει τη γνωστή ιστορικό η οποία, σε όλες τις διαλέξεις που δίνει, εντός και εκτός συνόρων, δεν παύει να υπογραμμίζει την αξία της συγκεκριμένης παραμέτρου. «Τα ελληνικά είναι μια θαυμαστή γλώσσα στον κόσμο», είπε. Την ίδια στιγμή, θέλησε να δώσει και μια άλλη διάσταση του ζητήματος που θα αναλύσει αύριο στην Σκιάθο: «Απέναντι σ’ αυτή την καταπληκτική γλώσσα, έχουμε ευθύνη. Αν και η ελληνική δεν είναι μια οποιαδήποτε γλώσσα, δεν την προσέχουμε όσο θα έπρεπε.Όλοι μας, αλλά κυρίως οι νέοι,  βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο εκτεθειμένοι στην αγγλική γλώσσα. Ας δούμε πόσο συχνά γίνεται χρήση των greeklish, ή αγγλικών, αντί ελληνικών, όρων. Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά έχουν πάψει να διδάσκονται επαρκώς στα σχολεία μας.Αυτό εγώ θα το χαρακτήριζα «εθνική τραγωδία». Όλη ετούτη η αδράνεια μπορεί να κοστίσει. Ακόμη και να αποβεί μοιραία. Ό,τι δεν το προσέχεις, το χάνεις. Είναι ατομική μας ευθύνη να υπερασπιστούμε τη γλώσσα μας μαθαίνοντάς την σε βάθος και χρησιμοποιώντας την κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι άλλων γλωσσών. Είναι προσωπική η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε».

 

Ο Ελληνισμός και το 1821

Η κήρυξη της Επανάστασης υπήρξε μία από τις κορυφαίες στιγμές του Ελληνισμού καθώς, πριν από δύο αιώνες, οριοθετήθηκαν οι συντεταγμένες για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η κ. Ευθυμίου στις διαλέξεις της αναφέρεται εκτενώς στη συγκεκριμένη πτυχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. «Ο 19ος αιώνας ονομάζεται «αιώνας του εθνισμού» διότι δεκάδες λαών, σ’ όλη τη γη, πήραν τα όπλα ενάντια σε αυτοκρατορίες προκειμένου να δημιουργήσουν ανεξάρτητα εθνικά κράτη. Αυτό κάναμε κι εμείς, το 1821», σημείωσε. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο πώς η θρησκεία εξελίχθηκε σε συνεκτικό κρίκο της εθνικής παλιγγενεσίας: «Η ορθόδοξη πίστη είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του νεότερου Ελληνισμού. Η Ορθοδοξία, μαζί με την γλώσσα, συνδιαμόρφωσαν την εθνική μας ταυτότητα».

 

* Χορηγός της εκδήλωσης της 25ης Μαρτίου στη Σκιάθο είναι η εταιρεία ακτοπλοϊκών μεταφορών Seajets, ενώ το SkiathosLife.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.