Ο Δήμαρχος και ο Δήμος Σκοπέλου προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Michelle Champenois «Mark Held, Scopelos», τη Δευτέρα 12/08/19 στις 19.30 στου Μουσείο- Αρχοντικό Βαρκάτσα. Ο καθηγητής Πέτρος Μαρτινίδης θα επιμεληθεί της παρουσίασης και ο Mark Held θα υπογράψει το έργο του.

Δημιουργός του πλαστικού κρεβατιού που χρησιμοποιήθηκε το 1968 για το εξώφυλλο του καταλόγου των καταστημάτων Prisunic και της πολυθρόνας Culbuto την οποία κατασκεύασε ο Knoll, ο Marc Held θεωρείται ένας από τους σχεδιαστές που σημάδεψαν την δεκαετία του 70. Η Échoppe, η γκαλερί του της οδού Seine, συμβολίζει τις φιλοδοξίες μιας γενιάς όσον αφορά τον τρόπο ζωής και την κατοικία, όπως και εκείνη του Steph Simon λίγα χρόνια πριν. Αυτή η διασημότητα, εν μέρει λόγω ανανεωμένου ενδιαφέροντος για μια εποχή της οποίας η ζωτικότητα και το παιχνίδισμα γοητεύουν, δεν πρέπει να επισκιάζει το έργο, μοναδικό στην ποικιλομορφία και την απαιτητικότητα του, ενός αυτοδίδακτου δημιουργού ο οποίος, σταδιακά εκτρέπεται από το αντικείμενο για την αρχιτεκτονική, την αρχική του κλήση.

Γεννημένος το 1932 σε μια οικογένεια μεταναστών της κεντρικής Ευρώπης, ο Marc Held μεγαλώνει στην πόλη Bagnolet, σ’ ένα κόσμο διαποτισμένο από κομμουνιστικά ιδεώδη. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής μεταναστεύει με τη μητέρα του στην περιοχή Corrèze, όπου ανακαλύπτει τη φύση και την αγροτική αρχιτεκτονική. Επιστρέφοντας στο Παρίσι του 1950, είναι η εποχή του θεάτρου με το Εθνικό Θέατρο Παρισιού του Jean Vilar, η εποχή της τζαζ στα υπόγεια της γειτονιάς Saint-Germain, και κυρίως η αρχές του design που ανακαλύπτει στις βιτρίνες του Knoll ή του Mobilier International, ένα περιβάλλον τόσο διαφορετικό από τα προάστια όπου ζει, που τον συναρπάζει και αποφασίζει να γίνει ένας από τους συντελεστές του. Έτσι γεννιέται και αναπτύσσεται γύρω από την κατοικία, από τον σχεδιασμό έως την αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου και κατόπιν στην καθεαυτού αρχιτεκτονική, μια δουλειά όπου οι ουμανιστικές και πολιτιστικές αξίες που χαράχθηκαν στην παιδική του ηλικία θα παραμείνουν για πάντα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 εγκαταστάθηκε στη Σκόπελο όπου και επέλεξε να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στην αρχιτεκτονική. Έχτισε οχτώ εντυπωσιακές βίλες, τη Λεμονιά, το Μάϊστρο, τη Νίνα, το Λούκα, τον Ναό, τη Μουρτιά, τη Μυρτώ και την Κάψαρη. Κάθε οίκημα φέρει την χαρακτηριστική πινελιά του. Οι οχτώ βίλες του είναι χτισμένες πάνω στο κύμα, με τοπικές πρώτες ύλες και διαποτισμένες το στοιχείο του νησιού.

Τα σπίτια φωτογράφησε η Deidi von Schaewen με τις εντυπωσιακές λήψεις της συμπεριλαμβάνωντας και προσχέδια του March Held από τα αρχικά στάδια της δημιουργίας των κτισμάτων.