ΛΟΝΔΙΝΟ : Διεθνής διάκριση για το μέλι της Σκιάθου στα Great Taste Awards

Την μεγάλη διάκριση και την πρώτη θέση γνώρισε πρόσφατα στο διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας του Λονδίνου “Great Taste Awards” το μέλι που παράγεται στην Σκιάθο από τον κ. Αναστάσιο Αξιώτη σε περιοχές του νησιού και η διάθεσή του γίνεται από το κατάστημα “Κουκουναράκι” απέναντι από το Εστιατόριο “Μουριά” που το διαχειρίζεται μαζί με την Ράνια Σταμέλου. Μάλιστα οι ίδιοι όχι μόνο δεν παραμένουν στάσιμοι αλλά κατασκεύασαν και υλοποίησαν συσκευασία για το εξαιρετικό τους μέλι, που συλλέγεται από τη καταπράσινη Σκιάθο.Ένα κουτί που αντιπροσωπεύει το κυρίαρχο χρώμα του νησιού, το πράσινο αλλά και μια μεγάλη προσωπικότητα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η καρδιά της διεθνούς γαστρονομίας χτυπά στο Λονδίνο, στον διεθνή γαστρονομικό διαγωνισμό «Great Taste Awards», που βραβεύει τα καλύτερα προϊόντα του κόσμου, ενώ αποτελεί σημείο αναφοράς για τα gourmet τρόφιμα και έχει χαρακτηριστεί ως τα «Όσκαρ της γεύσης».

Τα βραβεία με το 1, τα 2 και τα 3 χρυσά αστέρια των Great Taste Awards είναι ισοδύναμα με τα αστέρια Michelin των βραβευμένων εστιατορίων (“Great taste award, is to specialty food and drink what Michelin is to fine dining”). Ο διεθνούς φήμης διαγωνισμός γευσιγνωσίας «Great Taste Awards» διοργανώνεται από τον οίκο «Guild of Fine Food» από το 1994 μέχρι σήμερα και είναι το μεγαλύτερο, μακροβιότερο και πιο σεβαστό σύστημα διαπίστευσης τροφίμων στον κόσμο για παραγωγούς gourmet και εξειδικευμένων τροφίμων και ποτών.

Τα βραβεία «Great Taste Awards» είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την αντικειμενικότητα και την εγκυρότητά τους, καθώς αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη γεύση των προϊόντων, χωρίς αναφορά στη συσκευασία, το λογότυπο ή το branding τους, αφού δεν κρίνεται το αποτέλεσμα του μάρκετινγκ, αλλά η γεύση και η ποιότητα των προϊόντων. Ενδεικτικό της αναγνωρισιμότητας των βραβείων είναι ότι τον θεσμό υποστηρίζει η «Μέκκα» της γαστρονομίας, το κατάστημα Harrods καθώς και το γνωστό πολυκατάστημα Fortnum & Mason, μαζί με άλλα μεγάλα πολυκαταστήματα τροφίμων ανά τον κόσμο.

Φέτος, περισσότεροι από 500 εξειδικευμένοι γευσιγνώστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κριτικοί τροφίμων, διακεκριμένοι σεφ, μάγειρες, ιδιοκτήτες εστιατορίων, παραγωγοί, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής και πλήθος δημοσιογράφων γαστρονομίας, οι οποίοι αξιολογούν τα προϊόντα μέσα από μια «τυφλή» διαδικασία γευσιγνωσίας, κατά την οποία γεύονται, συσκέπτονται και ξαναδοκιμάζουν ώστε να αποφασίσουν ποια προϊόντα είναι άξια για διάκριση.