Ιστορική  απόφαση, χαρακτήρισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους και των Ιονίων Νήσων ως το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Πελοπόννησο, που τέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Όπως είπε, είναι η πρώτη επέκταση της εθνικής μας κυριαρχίας από το 1947. Συγκεκριμένα, φτάνουμε πλέον στα 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου τα δυτικά όρια της πατρίδας μας, μεγαλώνοντας στην ουσία την Ελλάδα κατά 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση της Ελληνικής επικράτειας κατά 10%».

Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, πρόκειται για μια απόφαση που έρχεται σε συνέχεια σειράς διπλωματικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γρήγορων και αποτελεσματικών συνεννοήσεων σε διεθνές επίπεδο που οδήγησαν στην υπέρβαση διμερών εμποδίων και στην ενεργοποίηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μετά από χρόνια αδράνειας.

Ο βουλευτής Μαγνησίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, παρά τις προαναγγελίες, δεν προχώρησε ποτέ στην απαιτούμενη προεργασία προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό επιθυμητό επίπεδο. Επίσης, επέκρινε τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο το ΚΚΕ, για τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν σχετικά με τον τρόπο διευθέτησης της χρονίζουσας εκκρεμότητας που αφορούσε τους Ιταλούς ψαράδες και τα δικαιώματα αλιείας στο Ιόνιο. Ειδικά για το ΚΚΕ, ο κ. Μαραβέγιας επισήμανε ότι δεν δίστασε να ψηφίσει «παρών» για το νομοσχέδιο, αρνούμενο να ακολουθήσει την εθνική γραμμή επέκτασης της Ελληνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο.

«Πλην Λακεδαιμονίων λοιπόν, όπως έγραψε κάποτε ο Αλεξανδρινός ποιητής… Όμως για κάποιο λόγο η συγκεκριμένη ψήφος του ΚΚΕ δεν αποτελεί έκπληξη, νομίζω για κανένα», τόνισε και πρόσθεσε ότι παρόμοιες μαξιμαλιστικές θέσεις εμπόδισαν την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή να διαμορφώσει ένα κλίμα συναίνεσης, προχωρώντας πριν από 15 χρόνια σε όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σ’ένα μόλις έτος.

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να πάει επιτέλους μπροστά, εφαρμόζοντας τον ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό που έχει προδιαγράψει ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Δένδιας, και κάλεσε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την κυβέρνηση στη βήμα προς βήμα διευθέτηση παλιών εκκρεμοτήτων και με άλλα κράτη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Αλβανίας και της Αιγύπτου που έχουν προχωρήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, αλλά και στις διερευνητικές επαφές με τη Τουρκία που θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Επόμενο βήμα, όπως είπε, θα είναι ο καθορισμός των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ένα βήμα ενταγμένο σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική εφαρμογής του διεθνούς δικαίου της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.