Ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο (όχι τυχαία), η Κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει νέες αντιδραστικές αλλαγές στη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών, με στόχο να θωρακίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των «επενδυτών» σε βάρος των αναγκών των πολλών.
Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ της κ. Κεραμέως που έχει εισαχθεί για συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής:
⦁ Η Δημοτική και η Περιφερειακή Επιτροπή αναλαμβάνουν πλέον όλες τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
⦁ Οι δύο νέες Επιτροπές θα είναι υπερόργανα όπου θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου και αντίστοιχα του περιφερειάρχη. Στην 5μελή Δημοτική Επιτροπή Σκοπέλου πχ, η μειοψηφία εκλέγει ένα μέλος.
⦁ Στις αρμοδιότητες των Επιτροπών θα περιλαμβάνονται η υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, η τροποποίηση συμβάσεων, η έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, η διαγραφή χρεών, η απαλλαγή προσαυξήσεων κ.ά. Δηλαδή, τέσσερα άτομα θα αποφασίζουν για το μέλλον του νησιού.
⦁ Υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Συμβουλίων. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν μία φορά τον μήνα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη ή με μεικτό τρόπο. Τώρα θα ισχύει το αντίστροφο: Μία φορά τον μήνα διά ζώσης, για να πνίγονται οι «ενοχλητικές φωνές», για να μη δίνεται η δυνατότητα σε μαζικούς φορείς να αντιδράσουν.
⦁ Περιορίζεται η δυνατότητα να φέρουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι άλλες παρατάξεις. Προβλέπεται ότι θα μπορεί να προτείνει μέχρι ένα θέμα ο επικεφαλής παράταξης, κι αυτό αν το δεχτεί η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου.
⦁ Κάθε δίμηνο θα γίνεται συνεδρίαση λογοδοσίας σε δήμους και Περιφέρειες. Θα μπαίνουν μέχρι 10 θέματα προς συζήτηση, χωρίς να διασφαλίζεται η εισαγωγή θεμάτων από τις δυνάμεις της μειοψηφίας και χωρίς να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα η συζήτηση.
⦁ Καταργούνται τα ΝΠΔΔ και οι σχολικές επιτροπές, και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο. Οι διευθυντές των σχολείων μετατρέπονται σε δημόσιους υπολόγους διαχείρισης των πενιχρών κονδυλίων για τις ανάγκες των μονάδων και «κυνηγούς χορηγών» για να λύσουν τα δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα των κτιρίων και του εξοπλισμού. Καταργούνται έτσι ακόμη και τα στοιχειώδη κριτήρια κατανομής των πιστώσεων στα σχολεία.
⦁ Δημιουργείται «κόμβος» παρακολούθησης των επιδόσεων των δήμων και Περιφερειών. Οι επιδόσεις δεν αφορούν την ελάφρυνση των κατοίκων από φόρους και ανταποδοτικά χαράτσια, ή αναγκαία έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας που θα έπρεπε να έχουν γίνει αλλά την προώθηση χωρίς «γραφειοκρατικές διαδικασίες», νέων κερδοφόρων πεδίων σε βάρος δομών και υπηρεσιών που αφορούν τις ανάγκες του λαού, καθώς και σε βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση έρχεται να ενισχύσει την «κυβερνησιμότητα», δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε επιτροπές, εξασφαλίζοντάς τους συντριπτική πλειοψηφία, σε βάρος των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, τα οποία μετατρέπονται σε διακοσμητικά στοιχεία.

Η δεδομένη βούληση της Κυβέρνησης της ΝΔ να επιταχύνει όλες αυτές τις απαράδεκτες αλλαγές και η ένοχη σιωπή των άλλων παρατάξεων πρέπει να πάρουν σαφή απάντηση από το λαό της Σκοπέλου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, με την αποφασιστική ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο και την Περιφέρεια!