Η διευθύντρια του CSI Institute, του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, κ. Κέλλυ Ιωάννου, η οποία θα βρεθεί αύριο στη Σκιάθο, με αφορμή την ομιλία της στην επιμορφωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο νησί του Παπαδιαμάντη για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με αποκλειστικές δηλώσεις της στο SkiathosLife.gr αναφέρθηκε στην αξία της έγκαιρης ενημέρωσης σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.   

«Μείνετε ασφαλείς on line, με δέκα απλά βήματα» τιτλοφορείται η ημερίδα, η οποία θα γίνει το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου και συνδιοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Νίκος Χαλκιάς – Ένας ήρωας για πολλούς», τον Δήμο Σκιάθου και το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSIi).

Η έλευση της διευθύντριας του Ινστιτούτου, η οποία είναι κλινική εγκληματολόγος, υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, ενώ έχει ιδρύσει επίσης το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ηλεκτρονικού Τραύματος Traumahelp.gr, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στη Σκιάθο. Όπως φυσικά και η παρουσία του απόστρατου υποστράτηγου της Ελληνικής Αστυνομίας, Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος όσα χρόνια υπηρέτησε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε και οδήγησε στη Δικαιοσύνη περίπου 12.000 υποθέσεις.

Καθημερινές οι διαδικτυακές απάτες

Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου και των social media απασχολεί πλέον το σύνολο της κοινωνίας. Έτσι, η ενημέρωση και η εξοικείωση μειώνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν, με την κυρία Ιωάννου να λέει: «Στις μέρες μας, «βομβαρδιζόμαστε» με ειδήσεις όπου πολλοί ανυποψίαστοι πολίτες πέφτουν καθημερινά θύματα ποικίλλων διαδικτυακών απατών. Μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τους ενήλικες και μη, είναι το cyber bullying, η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων, η επικοινωνία με άγνωστα άτομα που παραπλανούν ανήλικα και ο εθισμός».

Ποια μέτρα μπορούν να λαμβάνονται για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων; Η διευθύντρια του Ινστιτούτου, τόνισε: «Οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται καθημερινά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο internet και με διαρκή διάλογο με τα παιδιά τους, να τα προστατεύουν και να τα αποτρέπουν από κάποιες κινήσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες. Οφείλουν να δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, προκειμένου το παιδί να νιώθει άνετα να μοιράζεται οτιδήποτε το προβληματίζει, να θέτουν όρια και κανόνες στη χρήση του διαδικτύου, να αποκλείουν ιστοσελίδες που δεν ενδείκνυνται για εκείνα και να χρησιμοποιούν προγράμματα γονικού ελέγχου, για να έχουν τον πλήρη έλεγχο των παιδιών τους, χωρίς να νιώθουν και εκείνα ανασφαλή. Όσον αφορά στους ενήλικες, η διαρκής επαφή με τις εφαρμογές που έχουν αποκαταστήσει πλέον την εξυπηρέτηση τους για χρηματικές συναλλαγές σε κοντινά τραπεζικά καταστήματα, έχουν διευκολύνει μεν τη ζωή τους, τους έχουν εκθέσει δε, σε πολλούς κινδύνους. Με ένα απλό κλικ σε links που στέλνουν απατεώνες, οι τελευταίοι, αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, κλέβοντας κωδικούς και κατά συνέπεια χρήματα. Άρα γίνεται αμέσως αντιληπτό, ότι είναι απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση για νέες απάτες, τους καινούριους τρόπους προσέγγισης και επικοινωνίας μέσω social media, που αποσκοπούν στο να ρίξουν στην… παγίδα τους πολίτες για την επίτευξη του σκοπού τους. Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, είναι επείγουσα ανάγκη να είμαστε σε επαγρύπνηση, χωρίς να μας γίνεται έμμονη ιδέα η εξαπάτησή μας. Απλά να έχουμε στο μυαλό μας ότι πλέον είναι εύκολο να πέσουμε θύματα με ένα απλό κλικ ή με μία αθώα συνομιλία που μπορεί να καταλήξει σε απειλή. Η ενημέρωση αποτρέπει τον κίνδυνο».

Ο δεκάλογος του CSIi για την ασφάλεια

Το Ινστιτούτο πρεσβεύει δέκα βασικούς κανόνες, για τους οποίους η κ. Κέλλυ Ιωάννου, ανέφερε: «Εγγυώνται την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με την προϋπόθεση να τους ακολουθούμε πιστά. Μερικές από τις πιο βασικές εντολές είναι ότι στο διαδίκτυο κάνουμε φίλους μόνο όσους είναι γνωστοί και στην πραγματική ζωή. Δεν βγαίνουμε ραντεβού στα τυφλά, ούτε «τσιμπάμε» στις προκλήσεις του διαδικτύου, με emails και links με ενδεχόμενο κακόβουλο λογισμικό».

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η τήρηση των κανόνων, που έχει θεσπίσει το CSIi; «Η αλήθεια είναι ότι οι εποχές αλλάζουν και οι ανάγκες μας το ίδιο. Άρα, για παράδειγμα, το να είμαστε επιφυλακτικοί με το ποιον θα μιλάμε στο διαδίκτυο, ενώ πλέον όλοι έχουν εξοικειωθεί με την προσέγγιση μέσω των social media, αποφεύγοντας τις face-to-face γνωριμίες, δεν είναι τόσο εφικτό. Όλοι πάνε με τη μόδα. Ωστόσο, ο καθένας κρίνει τι είναι σωστό και τι όχι και μπορεί να προστατευθεί. Σχετικά με τα κακόβουλα emails όμως, έχουμε κάθε υποχρέωση, απέναντι στον εαυτό μας, να τα αποφεύγουμε και να είμαστε προϊδεασμένοι για να αποφύγουμε τον κίνδυνο που καραδοκεί. Επιπλέον, όσον αφορά στους γονείς, είναι αλήθεια το ότι φοβούνται μην σπάσουν τα «δίχτυα» εμπιστοσύνης που έχουν χτίσει στις σχέσεις τους με τα παιδιά. Θέλουν να είναι προστατευτικοί απέναντί τους, αλλά με τρόπο που να μην υπερβαίνουν τα όρια και τον προσωπικό χώρο των παιδιών τους. Είναι λεπτές οι γραμμές της οριοθέτησης κανόνων, αλλά γνωρίζοντας τα παιδιά μας, οφείλουμε να βρούμε τρόπους να είμαστε κοντά τους. Πρέπει να τα ενημερώνουμε, αλλά και να τα ελέγχουμε, αφού λόγω παιδικής αφέλειας, δεν αρκεί απλά να εκσυγχρονίζονται με τα νέα δεδομένα. Η αλόγιστη χρήση μόνο κακό μπορεί να επιφέρει. Ας είμαστε ευαισθητοποιημένοι και ενήμεροι και δεν θα χάσουμε», επισήμανε.

Κλείνοντας και με δεδομένο ότι την τελευταία τετραετία έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες δράσεις από το CSIi για την ενημέρωση του κοινού, η κ. Ιωάννου στάθηκε σε όσα εισπράττει κάθε φορά από τον κόσμο: «Το CSI Institute είναι πάντα μπροστά στην επικαιρότητα, στην ενημέρωση , στην συμβουλευτική και στην πρόληψη έναντι των απατών και των κινδύνων που ελλοχεύουν. Μέσω καθημερινών άρθρων, live μεταδόσεων και επιμορφωτικών ημερίδων, κάνουμε σημαντική προσπάθεια για να εξαλείψουμε την άγνοια και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών κάθε ηλικίας. Είναι γεγονός, ότι η επικοινωνία με τον κόσμο, έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη κινδύνων. Καθημερινά λαμβάνουμε μηνύματα, με τα οποία γίνεται φανερό ότι ο κόσμος έχει γίνει καχύποπτος και δεν πέφτει εύκολα θύμα κάθε απατεώνα. Αυτό που εισπράττουμε είναι ευγνωμοσύνη για όλους εκεί έξω, για  την αφοσίωση που μας δείχνουν, καθώς και η αίσθηση ικανοποίησης που λαμβάνουμε, λόγω της σκληρής δουλειάς όλης της ομάδας μας, που δείχνει να έχει εμφανή αποτελέσματα. Όσο διαχέεται η ενημέρωση, τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι. Αυτό είναι το μήνυμα με το οποίο πρέπει να πορευόμαστε και που η πλειοψηφία πρέπει και έχει ήδη εξοικειωθεί».