Κ.Παπανάτσιου : «Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στις ανατιμήσεις και την πανδημία αποτελεί ωδή στο εγκώμιο της απραξίας»

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στην ολομέλεια, 18-11-21 κατά την συζήτηση για τον απολογισμό του Προυπολογισμού του 2019. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 ήταν ένα πρώτο βήμα για την μετά των μνημονίων πορεία της χώρας, ενώ συμπλήρωσε πως λόγω της κάκιστης διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, όπου τα ελλείμματα σε προϋπολογισμό και εξωτερικό ισοζύγιο υπερέβαιναν το 15%, οδηγηθήκαμε με σταθερά βήματα σε αύξηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Η κ.Παπανάτσιου καυτηρίασε την τακτική της Κυβέρνησης να επιρρίπτει ευθύνες στην τετραετία 2015-19 λέγοντας πως είναι ανιαρό να λέγονται συνέχεια τα ίδια, «Είναι πολύ καθησυχαστικό για την ψυχική σας ηρεμία, να μιλάτε για την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι δυνατόν να μην μπορείτε να αρθρώσετε λέξη, έναν απολογισμό για τη χρεωκοπία της χώρας;», ενώ για την πολιτική των πλεονασμάτων σημείωσε «Προϋπόθεση για να πετύχουμε τον απεγκλωβισμό ήταν να μπορεί η χώρα μας να δανείζεται ελεύθερα και με χαμηλά επιτόκια στις διεθνείς αγορές, να μπορεί να αναχρηματοδοτεί χωρίς προβλήματα το δημόσιο χρέος. Γι αυτό ήταν απαραίτητη η δημιουργία πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, ώστε να μπορούν να πληρώνονται οι τόκοι του δημοσίου χρέους αλλά ταυτόχρονα να μπορεί και να μειώνεται το ύψος του».

 

Αναφερόμενη στον Προϋπολογισμό του 2019, είπε, «ότι ήταν ένας ακόμη πλεονασματικός προϋπολογισμός, και ταυτόχρονα ένας επεκτατικός προϋπολογισμός. Με βάση την τότε συγκυρία ο προϋπολογισμός αυτός προσπαθούσε να δώσει δημοσιονομικό χώρο στην δίκαιη ανάπτυξη». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός προγραμμάτων και πως το τρίτο πρόγραμμα ήταν το μόνο που ολοκληρώθηκε. Η κ.Παπανάτσιου τόνισε πως την αυτοκριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε, καθώς, «δεν ήταν αυτό που θέλαμε αλλά ήταν το καλύτερο δυνατό που μπορούσαμε να έχουμε με βάση την κατάσταση που παραλάβαμε» και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι ήταν όμως, «το πρόγραμμα που οδήγησε σε μια δέσμη μέτρων ελάφρυνσης και διευθέτησης του δημόσιου χρέους, που περιλάμβανε τη μείωση επιτοκίων, την αναβολή και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής».

 

Η κ. Παπανάτσιου συνέστησε στον κ.Σκυλακάκη να είναι προσεκτικός με τα 109 δις ληξιπρόθεσμα, καθώς άλλα λέει ο ίδιος τώρα και άλλα η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, που υπερθεμάτιζε με μικρότερα νούμερα, ενώ ζήτησε απάντηση από τον κ.Υπουργό, μιας και θεωρεί την έξοδο από τα μνημόνια όχι και τόσο καθαρή, αν συμφωνούσε με την πιστοληπτική γραμμή ή με το cash buffer του ΣΥΡΙΖΑ. «Η έξοδος καθαρή ήταν και συμβαίνει με τον τρόπο που συμβαίνει πανευρωπαϊκά για τις χώρες που εξέρχονται από προγράμματα δημοσιονομικής υποστήριξης. Ασκώντας κριτική στην ανακοίνωση του Αν. Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τις ανατιμήσεις και την πορεία του προϋπολογισμού του 21, η κ.Παπανάτσιου σημείωσε «παραδέχεστε πως ο κόσμος πληρώνει, χωρίς εσείς βέβαια να τον βοηθάτε σε σχέση με τα πανδημικά χρέη, κι εσείς κάνετε απλά σύσταση στις επιχειρήσεις για αυτοσυγκράτηση εν όψει της δυναμικής ανάπτυξης. Είναι μνημείο αυτή η δήλωση. Το μόνο που βλέπετε δηλαδή από τις ανατιμήσεις, είναι η άνοδος των εσόδων»! Κλείνοντας η πρώην Υπουργός ανέφερε ενδεικτικά τα ευρήματα από την έρευνα της Εταιρίας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων, οπού μεγάλος αριθμός των ερωτηθέντων στελεχών υπογραμμίζει πως θα πληγεί η Ελληνική Οικονομία από τις ανατιμήσεις λέγοντας πως, «η πολιτική σας θυμίζει λοιπόν τον τίτλο της μελέτης γνωστής ως το εγκώμια της απραξίας, με τη διαφορά όμως, ότι η κινεζική φιλοσοφία, δεν χρειάζεται να διακρίνει τη σχέση σχεδιασμού και αποτελέσματος, η δική σας οπτική δεν ξεχωρίζει καν την ανάγκη σχεδιασμού.»