Ηλιοβασίλεμα στην Σαντορίνη / Φωτογραφία: Shutterstoc

Λένε ότι το ηλιοβασίλεμα είναι η πιο ωραία ώρα της ημέρας και δεν έχουν άδικο. Τότε, ο ουρανός βάφεται με υπέροχα ζεστά χρώματα, κάνοντας τους ανθρώπους να κοιτούν έστω και για λίγο ψηλά.

Ποιος από εσάς δεν έχει μια φωτογραφία από ηλιοβασίλεμα στο κινητό του; Ποιος από εσάς δεν χάζεψε τον ουρανό πριν λίγες ημέρες, τότε που η Αθήνα γέμισε χιόνι. Το κατάλευκο σκηνικό έκανε αντίθεση με τον γεμάτο πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα ουρανό, δημιουργώντας μια συγκλονιστική εικόνα…

Γιατί, όμως, ο ουρανός παίρνει πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα στο ηλιοβασίλεμα
Πίσω από τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα βρίσκεται το φαινόμενο της σκέδασης. Η λέξη ετυμολογικά προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «σκεδάννυμι» ή «σκεδώ» ή «σκεδανύω» που σημαίνει διασκορπίζω. Αυτό, δηλαδή, που κάνουν τα μήκη κύματος.

Μια ακτίνα φωτός αποτελείται από πολλά διαφορετικά μήκη κύματος. Οταν ο ήλιος ανατέλλει ή δύει, η απόσταση που διανύει η ακτίνα στην ατμόσφαιρα είναι μεγαλύτερη, γι’ αυτό και τα μικρά μήκη κύματος (μπλε, πράσινο), διασκορπίζονται εντελώς με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε τα μεγαλύτερα μήκη κύματος (κίτρινο, κόκκινα, πορτοκαλί) τα οποία στη συνέχεια σκεδάζονται από τα σταγονίδια των νεφών και σχετικά μεγάλα σωματίδια, με αποτέλεσμα ο ορίζοντας να αποκτά κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα.

Ναός Ποσειδώνα / Φωτογραφία: Shutterstock

Mάλιστα, σύμφωνα με το geonews, ορισμένες φορές πριν την ανατολή ή τη δύση του ήλιου, για ελάχιστα δευτερόλεπτα, εμφανίζεται μια πράσινη λάμψη, καθώς τα μικρότερα μήκη κυμάτων διαθλώνται περισσότερο. Αν και η λάμψη μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα χρώματα, η απόχρωση του πράσινου είναι αυτή που επικρατεί συνήθως.

Βουτιές με BMX στο Καβούρι / Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
Youngsters ride their bmx bikes over a ramp that was set up by the sea and dive into the water , during a small event that was organized by Gutlessbmx Crew, at Kavouri beach, in Athens , July, 26, 2020. / Νέοι κάνουν βουτιές με τα BMX ποδήλατά τους πάνω από μία ράμπα κατά τη διάρκεια μικρής εκδήλωσης που οργάνωσε η ομάδα του Gutlessbmx, στο Καβούρι, Αθήνα, 26 Ιουλίου, 2020