ΗΔΙΚΑ: Βραβεύτηκε για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Το βραβείο συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού

Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας ανακοινώνουν τη βράβευση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA.

Η ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διακρίθηκε με το 1ο βραβείο «Global Innovation & Tech Excellence» στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής υγείας ανάμεσα σε περισσότερους από 3.000 αντιπροσώπους από 80 χώρες στο παγκόσμιο συνέδριο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία του WITSA για το 2023, που πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία.

Το βραβείο συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού. Σημειώνεται, ότι το 2022 είχε απονεμηθεί στην ΗΔΙΚΑ το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα για την εφαρμογή MyHealth.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι «οι ψηφιακές δράσεις και οι καινοτόμες εφαρμογές αποτελούν κρίσιμη παράμετρο του νέου ΕΣΥ που σχεδιάζουμε. Τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της νοσηλευτικής διαδικασίας. Η μεγάλη διάκριση της ΗΔΙΚΑ για τις ηλεκτρονικές εφαρμογές στην υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης καρκίνου του μαστού “Φώφη Γεννηματά” αποτελεί έμπρακτη επιβράβευση του σύγχρονου πνεύματος με το οποίο πορεύονται τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, στο πλαίσιο της συστηματικής συνεργασίας τους για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος».

Και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στη βράβευση λέγοντας ότι «το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής “Φώφη Γεννηματά” υλοποιήθηκε υποδειγματικά από την ΗΔΙΚΑ, και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για τη βράβευση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο από έναν φορέα όπως ο WITSA. Συνεχίζουμε την παράδοση στην εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Υγείας που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και προχωρούμε σε παρεμβάσεις και έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και στον πολύ ευαίσθητο τομέα της υγείας».

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι «το πρόγραμμα αυτό είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εξετάσεις για όλα τα χρόνια νοσήματα, εύκολα, γρήγορα και δωρεάν».

«Για μεγάλη τιμή» έκανε λόγο η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, υπογραμμίζοντας ότι «η βράβευσή μας από τον οργανισμό WITSA αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας στην ΗΔΙΚΑ και συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού όλων των στελεχών. Αποτελεί, επίσης, άλλη μία αναγνώριση της εμπειρίας και της ικανότητας της ΗΔΙΚΑ στην υλοποίηση σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων που χαρακτηρίζονται από ασφάλεια και ευχρηστία για την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας».

Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ και αφορά όλες τις γυναίκες (περίπου 1.300.000) ηλικίας 50-69 ετών που δεν έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία ή δεν έχουν κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά το τελευταίο 12μηνο. Το σύνολο των δικαιούχων γυναικών που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση ήδη έχει λάβει με SMS ή email παραπεμπτικό για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας. Όσες γυναίκες δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Σημειώνεται, ότι στο πρόγραμμα μετέχουν 315 διαγνωστικά εργαστήρια και 170 γιατροί. Επιπλέον, το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον ιστότοπο https://mastografia.gov.gr μέσω του οποίου οι γυναίκες-δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, καθώς και να αναζητήσουν τις συνεργαζόμενες ιδιωτικές και δημόσιες δομές του προγράμματος και τους ιατρούς ανά περιοχή.