Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή παραβρέθηκε στην εκδήλωση εορτασμού των 75 χρόνων της UNICEF, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου.

Η επέτειος των 75 χρόνων επιλέχθηκε να τιμηθεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού με τον άμεσο και βαθιά συμβολικό χαρακτήρα της ημέρας να επιτείνει τη σπουδαιότητα του ρόλου του παγκόσμιου οργανισμού για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Η κ. Μακρή εξέφρασε, με την παρουσία της, την αναγνώριση και την εκτίμησή της στην δράση και το έργο της UNICEF, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου φορέα που αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη και του Υπουργείου Παιδείας με δεσμούς που έχουν επισφραγισθεί με μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με το δικαίωμα όλων, ανεξαιρέτως, των παιδιών σε ποιοτική και προσβάσιμη εκπαίδευση.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του γραφείου της Unicef στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καλεστίνι, πάνω από 500.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Το ένα τέταρτο των παιδιών δεν φοιτά στην προσχολική εκπαίδευση, ενώ τουλάχιστον 1.500 παιδιά ζουν σε ιδρύματα αντί για οικογένειες. Επίσης, το 18% των νέων 15-29 ετών βρίσκονται εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και το 35,2% της ίδιας ηλικιακής ομάδας είναι αντιμέτωποι με την ανεργία.

Στην εκδήλωση, μίλησαν, επίσης, παιδιά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της Unicef για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, η Υφυπουργός Παιδείας άκουσε τον γιατρό και πρώην δήμαρχο Γρεβενών κ. Δημήτρη Σιόβα, που ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά που υποστηρίχθηκαν από τον τότε Οργανισμό Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών, από τον οποίο «γεννήθηκε» η Unicef, να περιγράφει τις εμπειρίες από την παιδική του ηλικία, που σημαδεύτηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τονίζοντας ότι  «οι παροχές της UNRRA μεταφράζονταν σε εμάς ως συμπεριφορά αγάπης, σεβασμού και ιδιαίτερου ανθρώπινου ενδιαφέροντος όταν επί χρόνια ζούσαμε στην καταφρόνια και στην περιφρόνηση».

Την εκδήλωση για τα 75 χρόνια της Unicef χαιρέτισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου, Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, οι βουλευτές της ΝΔ Άννα Καραμανλή, Όλγα Κεφαλογιάννη και Έλενα Ράπτη, του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Unicef σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος θα υλοποιήσουν το πρώτο πενταετές εθνικό πρόγραμμα για τα παιδιά στην Ελλάδα από το 2022. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τέσσερις τομείς: τη μεταρρύθμιση του συστήματος παιδικής προστασίας, τη συμπερίληψη και συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των παιδιών και την ποιοτική συμπεριληπτική εκπαίδευση.