Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ “ΚΑΤΣΩΝΗΣ” // του Γιώργου Σανιδά

φωτογραφία του ''Αλαμάνα'': Αρχείο Γιώργου Χρήστου

Το 1925 στη Γαλλική πόλη Μπορντό, χτίστηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Ναυτικού, το υποβρύχιο ‘Κατσώνης’. Το 1940 το υποβρύχιο διέφυγε, όπως κι ο υπόλοιπος στόλος, στη Μέση Ανατολή και τέθηκε στις διαταγές των συμμαχικών δυνάμεων. Το 1943 ήταν ήδη 18 χρονών, δηλαδή πεπαλαιωμένο. Μολοντούτο στις 5/9 πήρε την εντολή να αποπλεύσει απ’ τη βάση της Βηρυτού και να μεταφέρει το συνταγματάρχη Φραδέλο στην Εύβοια και στη συνέχει να κάνει περιπολία στο ΒΔ Αιγαίο.

Αφού εκτέλεσε την πρώτη αποστολή βρέθηκε στη Σύρο όπου και έμαθε πως το γαλλικό επιταγμένο απ’ τους Γερμανούς, πλοίο “SINFRA” αποπλέει απ’ τη Θεσσαλονίκη και ξεκινά να ανακόψει την πορεία του. Το ξημέρωμα της 14ης Σεπτεμβρίου κι ενώ έχει υποστεί βλάβη στον ένα ηλεκτροκινητήρα, βρίσκεται στο έμπα του Θερμαϊκού όπου και βλέπει στήλη καπνού. Υποθέτοντας πως είναι το “SINFRA”, πλησιάζει και έρχεται αντιμέτωπο με πλήρως εξοπλισμένη κι ετοιμοπόλεμη γερμανική κορβέτα !

Ο κυβερνήτης, αντιπλοίαρχος Βασίλης Λάσκος, διατάζει ταχεία κατάδυση και η κορβέτα αφήνει εναντίον του δέκα βόμβες βυθού! Λόγω της βλάβης και της παλαιότητας, το υποβρύχιο δεν μπορεί να κάνει ούτε τους κατάλληλους χειρισμούς στο νερό, ούτε να κατέβει χαμηλότερα από ένα βάθος. Έτσι αναγκάζεται να αναδυθεί και να βρεθεί απέναντι απ’ το γερμανικό καταδιωκτικό στην επιφάνεια. Ακολουθεί άνιση μάχη και ο κυβερνήτης σκοτώνεται κρατώντας το μοναδικό πυροβόλο του σκάφους. Πριν η κορβέτα εμβολίσει το πλοίο, ρίχνονται στ’ απάτητα νερά και σώζονται μετά από εννιά ώρες στη θάλασσα, ο ύπαρχος Τσουκαλάς και οι υποκελευστές Αντωνίου και Τσίγκρος. Το υποβρύχιο βυθίζεται αφήνοντας πίσω του 32 νεκρούς, μαζί με το σαραντάχρονο κυβερνήτη του, και 17 συλληφθέντες.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, το υδρογραφικό, ωκεανογραφικό ‘Ναυτίλος’ ήρθε να επιβεβαιώσει το σημείο του ναυαγίου που ήξεραν ήδη οι Σκιαθίτες τρατάρηδες όπως ο Θοδωρής Τζούμας ο οποίος πήγαινε από το 50 με το καΐκι του “Αλαμάνα’ τους συγγενείς των θυμάτων για ν’ αφήσουν λίγα λουλούδια πάνω απ’ τον υγρό τάφο. To γεγονός θα επαναληφθεί φέτος από τον συνονόματο εγγονό του καπετάνιου και νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Σκιάθου ο οποίος θα μεταβεί την Κυριακή στις 11πμ στο σημείο του ναυαγίου με το καΐκι Καλυψώ..

Σε 224μ βάθος και 5,2 μίλια ΒΔ του Κάστρου είναι αραγμένο κι αναπαύεται γεμάτο υπερηφάνεια το υποβρύχιο ΄Κατσώνης.’ Μνημείο με τα ονόματα των πεσόντων έχει στηθεί στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου… Κάθε χρόνο τέτοια μέρα η Σκιάθος και το πολεμικό ναυτικό τιμούν τη μνήμη των ηρώων που χάθηκαν στα νερά της…