Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν άρχισαν σήμερα ασκήσεις του πυροβολικού με πραγματικά πυρά προσομοιώνοντας την άμυνα της νήσου σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν κατήγγειλε σήμερα ότι η Κίνα προχώρησε στα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από τη νήσο για να «προετοιμάσει» εισβολή και να «μεταβάλει το status quo» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

«Η Κίνα χρησιμοποιεί τα γυμνάσια και τον στρατιωτικό οδικό χάρτη της για να προετοιμάσει εισβολή στην Ταϊβάν», είπε ο Τζόζεφ Γου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ταϊπέι. «Η αληθινή πρόθεση της Κίνας είναι να μεταβάλει το status quo στο στενό της Ταϊβάν και σε όλη την περιοχή», συνέχισε.

Το Πεκίνο αναζητούσε προσχήματα για να προχωρήσει σε γυμνάσια και η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, του έδωσε την ευκαιρία, υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ταϊβάν. Κατά την άποψη του, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της Κίνας να κατατρομοκρατήσει την Ταϊβάν είναι να επιδειχθεί ότι η νήσος δεν εκφοβίζεται. Χαρακτήρισε τα γυμνάσια γύρω από τη νήσο κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρεμπόδισαν την κίνηση σε μια από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο.

Τουλάχιστον 20 πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ταϊβάν παρέμεναν νωρίτερα σήμερα κοντά στη διάμεση γραμμή στο στενό και κάποια κινεζικά αποπειράθηκαν να την περάσουν, είπε μη κατονομαζόμενη πηγή ενήμερη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η ίδια πηγή είπε πως αρκετά κινεζικά πολεμικά συνεχίζουν να επιχειρούν στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν άρχισαν νωρίτερα ασκήσεις του πυροβολικού με πραγματικά πυρά προσομοιώνοντας την άμυνα της νήσου σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, εν μέσω ευρείας κλίμακας κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων σε τομείς γύρω από αυτήν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Ο Λόου Γουέι-τζιε, εκπρόσωπος της 8ης στρατιάς της Ταϊβάν, επιβεβαίωσε ότι οι ασκήσεις άρχισαν στην κομητεία Πινγκτούνγκ (νότια) μετά τις 03:40 (ώρα Ελλάδας), με εκτοξεύσεις φωτοβολίδων και πυρά οβιδοβόλων. Επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 04:30 (ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε. Στα γυμνάσια που συνεχίζονται συμμετέχουν αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 40 οβιδοβόλα, διευκρίνισε ο στρατός.

Η Κίνα προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας της γύρω από την Ταϊβάν, αντιδρώντας στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στη νήσο. Επρόκειτο για την πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο των ΗΠΑ που μετέβη στην Ταϊπέι τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν των περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει δική της αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η νήσος παραμένει αυτόνομη από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1949).

Ο κ. Λόου είπε χθες ότι οι ασκήσεις του στρατού της Ταϊβάν ήταν ήδη προγραμματισμένες, με άλλα λόγια ότι δεν αποτελούν αντίδραση στα συνεχιζόμενα κινεζικά γυμνάσια. Οι ένοπλες δυνάμεις της νήσου οργανώνουν τακτικά τέτοιες ασκήσεις, όπως τον περασμένο μήνα, για την απόκρουση επιθέσεων από τη θάλασσα.

Εξομαλύνεται η εναέρια κυκλοφορία γύρω από την Ταϊβάν

Σταδιακή αποκατάσταση της εναέριας κυκλοφορίας καταγράφεται στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις οδήγησαν μερικές αεροπορικές εταιρίες στην ακύρωση των πτήσεών τους προς την Ταϊπέι, αλλά και στην αλλαγή των δρομολογίων των πτήσεων τους μεταξύ της Νοτιοανατολικής και της Βορειοανατολικής Ασίας, προκειμένου να αποφύγουν την περιοχή που επηρεάστηκε από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο προχώρησε στην έκδοση ειδικών ειδοποιήσεων προς τα πληρώματα των αεροσκαφών (NOTAM) χαρακτηρίζοντας προσωρινά επικίνδυνες ορισμένες περιοχές για πτητικές δραστηριότητες, ώστε τα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας να τις αποφύγουν κατά τη διάρκεια των κινεζικών ασκήσεων. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται γύρω από την Ταϊβάν. Η τελική NOTAM κάλυπτε έναν τομέα εναέριου χώρου ανατολικά της Ταϊβάν, ενώ η ισχύς της έληξε χθες στις 05:00 ώρα Ελλάδας χωρίς να ανανεωθεί.

Νωρίτερα, το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν είχε ανακοινώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το νησί συνέχισαν να πραγματοποιούνται στη διάρκεια των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων που άρχισαν στις 4 Αυγούστου, καλύπτοντας περίπου 150 αναχωρήσεις και αφίξεις πτήσεων ημερησίως. Ο αριθμός των πτήσεων που διέρχονται από τον εναέριο χώρο της περιοχής και τις διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας εξομαλύνονται σταδιακά μετά την άρση ισχύος της τελευταίας ΝΟΤΑΜ, σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο σε ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του.

Μερικές ξένες αεροπορικές εταιρίες που τυπικά χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο, προτίμησαν να πετάξουν από εναλλακτικές πορείες πτήσεων, μέσων τομέων του εναέριου χώρου που διαχειρίζονται η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες, κατά το χρόνο διεξαγωγής των πολεμικών ασκήσεων, όπως είχε ανακοινώσει το ίδιο υπουργείο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Korean Air Lines Co Ltd, προχώρησε σε ακύρωση των πτήσεών της προς την Ταϊπέι την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ αναπροσάρμοσε τις πορείες άλλων πτήσεων αποφεύγοντας την περιοχή της έντασης. Χθες ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αποκατάσταση του πτητικού προγράμματος της. Η Philippine Airlines ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην ομαλή πραγματοποίηση των πτήσεών της από και προς την Ταϊπέι μετά τη χρήση εναλλακτικών διαδρομών πτήσεων στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ημερών των στρατιωτικών ασκήσεων. Οι δύο αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν κάνει κάποιες αλλαγές στα πτητικά προγράμματά τους μετά την τελευταία ανακοίνωση της Κίνας. “Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογές των πτήσεών μας προς την Ταϊπέι, αν αυτό χρειαστεί,” ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, ο Στάνλεϊ Εντζι, πρόεδρος της Philippine Airlines.

Η ιαπωνική ANA Holdings Inc ανακοίνωσε ότι εκτελεί κανονικά το πτητικό πρόγραμμά της, παρά τη νέα ανακοίνωση της Κίνας, επειδή δεν έχει εκδοθεί νέα ΝΟΤΑΜ.

ertnews.gr