Μπορεί να κόβουν την ανάσα, οι Έλληνες πιλότοι όμως είναι ιδιαίτερα εκπαιδευμένοι κι έτσι παρά τις δυσκολίες προσγειώνονται με ασφάλεια. Οι εικόνες εξάπτουν τη φαντασία, και μπορεί σε κάποιον “άπειρο” ταξιδευτή να δημιουργήσουν μια αίσθηση φόβου. 

Πάμε στις πιο συναρπαστικές πίστες προσγείωσης του Αιγαίου. Προσδεθείτε…

Καστελόριζο

Ο διάδρομος του αεροδρομίου στο Καστελόριζο αρχίζει και καταλήγει σε γκρεμό.  Ο διάδρομος προσγείωσης του μικρού αεροδρομίου του νησιού βρίσκεται υπερυψωμένος, ανάμεσα σε λόφους. Τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος του υπάρχει γκρεμός. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο πιλότος δεν υπολογίσει καλά την απόσταση, τότε αναγκάζεται να κάνει το λεγόμενο “touch and go”. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για τους περισσότερους επιβάτες, καθώς βλέπουν τους τροχούς του αεροπλάνου τους να ακουμπάνε στιγμιαία στο έδαφος και αμέσως να σηκώνονται ξανά.

Ικαρία

Ο «Ίκαρος» βρέχεται σχεδόν από το Αιγαίο πέλαγος. Google Maps

Ο Ίκαρος, το αεροδρόμιο της Ικαρίας, αν και όχι ανυψωμένο στους λόφους όπως το προηγούμενο, κόβει επίσης την ανάσα. Ο διάδρομος και σε αυτήν την περίπτωση είναι μικρός και καταλήγει ελάχιστα μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Για κάποιους επιβάτες, οι προσγειώσεις φαντάζουν θεαματικές. Σε άλλους προκαλούν τρόμο.

Κάσος

Η θάλασσα «βρέχει» το αεροδρόμιο της Κάσου από τρεις μεριές. Google Maps 360p

Παρόμοιο μοτίβο συναντάται και στον αερολιμένα της Κάσου. Ο στενός διάδρομος βρίσκεται σχεδόν πάνω στην ακτογραμμή του μικρού νησιού, με την απόσταση από τη θάλασσα να είναι ελάχιστη. Οι επιβάτες βλέπουν το χώρο προσγείωσης να «δέρνεται» από τα κύματα από τρεις διαφορετικές μεριές.

Σκιάθος 

Το αεροδρόμιο της Σκιάθου ουκ ολίγες φορές έχει γίνει “viral”. Google Maps

Το «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» είναι ίσως από τα πιο διάσημα ελληνικά αεροδρόμια, αλλά για τους λάθος λόγους. Το σημείο που βρίσκεται ο μικρός και στενός του διάδρομος είναι κολλητά με μία δημοφιλή παραλία του νησιού. Έτσι, τα αεροπλάνα που προσγειώνονται, πετάνε τόσο χαμηλά που περνούν κυριολεκτικά «ξυστά» πάνω από τα κεφάλια των λουόμενων. Στα χρόνια λειτουργίας του έχουν σημειωθεί ατυχήματα, με πιο πρόσφατο τον τραυματισμό ενός 12χρονου το 2018.