Η πλατεία Παπαδιαμάντη τα Χριστούγεννα μεταμορφώνεται από εθελοντές του Δήμου σε μια όαση μέσα στην αφόρητη ερημιά του χειμώνα. Αν δεν έχει την πιο όμορφη ατμόσφαιρα, έχει σίγουρα την πιο ζεστή απ’ όλες τις μικρές πλατείες κι αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέο σε σχέση με την εποχή του χρόνου και το ζητούμενο των συγκεκριμένων εορτών. Η είσοδός της με τα τεράστια κηροπήγια και τα στολισμένα θυρόφυλλα, ανοιγμένα διάπλατα δεξιά κι αριστερά, απ’ τη μεριά της παλιάς Ηλεκτρικής, όπου βλέπεις πάνω στο βράχο του Κοτρωνιού να σε χαιρετά ο ίδιος ο Αη Νικόλας, είναι είσοδος μάλλον στον παράδεισο.

Το αρχαιότερο διατηρητέο της Σκιάθου, το πατρικό του κυρ-Αλέξανδρου, διηγείται με τον μοναδικό του τρόπο αμέτρητες χριστουγεννιάτικες ιστορίες βγαλμένες μέσα απ’ την πιο γνήσια ελληνική ψυχή. Δίπλα του το παραδοσιακό καφενείο ‘’η νοσταλγός’’ σερβίρει τους πελάτες του με το μπρίκι αχνιστό καφέ μαζί με λουκουμάκι. Τριγύρω συνεορτάζουν όρθιες οι ολοζώντανες ξύλινες φιγούρες των προγόνων μας με τις καλές τους φορεσιές, ζωγραφισμένες στο χέρι από την πολυτάλαντη Δέσποινα Μιτζέλου. Στη μέση ο μεγάλος πεύκος του προαύλιου ζωσμένος απ’ το φιλόξενο ολοστρόγγυλο πεζούλι του με το ραβδωτό παγκάκι και τα αρίφνητα τεχνητά φωτάκια να πέφτουν σαν σταλακτίτες αστεριών από τα φουντωτά κλαδιά του.

Παντού κρεμασμένα στολίδια, κουκουνάρια, στεφάνια από φυσικά υλικά, ξύλινα μπαούλα και κουτιά που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών –και όχι μόνο- με όσα υποτίθεται πως κρύβουν. Η πλατεία Παπαδιαμάντη τα Χριστούγεννα μοιάζει τελικά με αερόστατο που όσοι ανεβαίνουν, μικροί – μεγάλοι, πετούν ψηλά στους ουρανούς της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο όπου κυριαρχεί πρωτίστως η αγάπη. Δίκαια ο παπα- Γιώργης κάθε σούρουπο, μετά τον εσπερινό, λοξοδρομεί πηγαίνοντας για το σπίτι του και περνά από εδώ για να νοιώσει τη μαγεία των Χριστουγέννων κι έξω απ’ τον ναό των Τριών Ιεραρχών.

(φωτογραφία της Άννας Ταχτσή από την παρουσίαση του συνθέτη Αντώνη Μιτζέλου του cd με θέμα «της Κοκκώνας το σπίτι», 12/12/2021)