Με τη «Φόνισσα», το κορυφαίο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ξεκίνησε ο κύκλος εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», που είναι αφιερωμένες στον Σκιαθίτη λογοτέχνη. Η παράσταση ανέβηκε πριν από λίγες ημέρες στο υπαίθριο θέατρο του Άλσους Βεΐκου από τον Θεατρικό Οργανισμό «Αιχμή» σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο κράτησε η Φωτεινή Φιλοσόφου, που υποδύθηκε τη βρεφοκτόνο Φραγκογιαννού. Ο πρόεδρος της «Πανθεσσαλικής Στέγης», δρ Στέφανος Κούτρας, μίλησε στο Skiathoslife.gr για τη θεατρική παράσταση, αλλά και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται προσεχώς και θα έχουν στο επίκεντρό τους τον Παπαδιαμάντη.

Γράφει ο Χριστόφορος Σεμέργελης

 

Η πρωτοβουλία για την παράσταση της 25ης Σεπτεμβρίου στο Γαλάτσι συνέπεσε μάλιστα με τη διεξαγωγή της πρώτης ενότητας του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, ενώ η συνέχεια για τον «άγιο των ελληνικών γραμμάτων» θα δοθεί τη μεθεπόμενη Κυριακή 17 Οκτωβρίου. «Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, όπου θα μιλήσει για το έργο του Παπαδιαμάντη, διοργανώσουμε μία νέα εκδήλωση στην πλατεία Παπαδιαμάντη, στα Άνω Πατήσια, όπου υπάρχει και προτομή του συγγραφέα. Θα προηγηθεί αρτοκλασία στην εκκλησία της Παναγίτσας (σ.σ. έτσι έχει επικρατήσει να λέγεται ο ναός της Κοίμησης Θεοτόκου Κυπριάδου στο Γαλάτσι, που απέχει διακόσια μέτρα από την πλατεία) και μετά η πομπή των καλεσμένων θα καταλήξει στην πλατεία», είπε ο κ. Κούτρας, διδάκτορας Ειδικής Αγωγής – Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που φέτος διανύει την τέταρτη θητεία του από το 2010 στην προεδρία της «Πανθεσσαλικής Στέγης».

Ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης, δρ Στέφανος Κούτρας, με την αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού Αττικής, Μαίρη Βιδάλη, η οποία στήριξε την παράσταση και έδωσε το «παρών» στο Άλσος Βεΐκου, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Πέρα από την ομιλία Μπακογιάννη για τον Παπαδιαμάντη, η οποία προγραμματίζεται στην ομώνυμη πλατεία που έχει ονοματοδοτηθεί προς τιμήν του Σκιαθίτη λόγιου, η «Πανθεσσαλική Στέγη» το προσεχές διάστημα θα προκηρύξει συγγραφικό διαγωνισμό διηγήματος για μαθητές Γυμνασίου. «Βρίσκομαι σε επαφές με τη συμπατριώτισσα υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττα Μακρή, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να το οργανώσουμε και να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου. Προγραμματίζω επίσης μία συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ώστε να δοθούν χρηματικά βραβεία στους τρεις πρώτους νικητές του διαγωνισμού.

Στη συνέχεια θα αρχίσει τις προετοιμασίες για την ετήσια επετειακή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους και την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος.