Η Παναγίτσα του Πύργου, είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς, μπαίνοντας στο λιμάνι της Σκοπέλου. Η ανέγερση του ναού πραγματοποιήθηκε το 1660. Σαφέστατα στα θεμέλια υπάρχει αρχαιοελληνικός ναός, πάνω στον οποίο κτίστηκε το 17ο αιώνα αυτή η πανέμορφη εκκλησία με τη μαγική θέα στο λιμάνι και την παραλία της Πλάκας. Φτάνοντας στο νησί, είναι αδύνατον να μη την επισκεφτείς.

Ο τρούλος της ανήκει στον τετρακιόνιο σταυροειδή τύπο και το ιερό  της εκκλησίας φέρει πεντάπλευρη αψίδα με κεντρικό παράθυρο. Τα μικρά γωνιαία διαμερίσματα του ναού καλύπτονται από σταυροθόλια. Η εξωτερική δίκλινη στέγη ήταν συνηθισμένη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, επί τουρκοκρατίας. Το τέμπλο του ναού είναι του 17ου αιώνα, επίσης και οι εικόνες, που αναπαριστούν σκηνές από την Παλαιά και την  Καινή Διαθήκη. Ακόμη, υπάρχουν εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα και μια από αυτές υπογράφει ο μοναχός Ευθύμιος. Ευδιάκριτα είναι και ορισμένα ίχνη τοιχογράφησης (18ος ).

Όποιος κάνει τον κόπο να ανέβει τα σκαλιά της Παναγίτσας αργά το απόγευμα το καλοκαίρι, θα έχει μια πολύ ωραία εμπειρία, πέραν της επίσκεψης του στο ναό, καθώς θα μπορέσει να συζητήσει με τον ακούραστο εφημέριο, πατέρα Νικόλαο Κασσανδριανό, μια κινητή εγκυκλοπαίδεια σκοπελίτικής και ιερατικής γνώσης!