Στην ενδοχώρα, παρά το χιόνι, ο περιηγητής Fiedler διασχίζει σχεδόν όλο το νησί στα τέλη του 1834, φτάνοντας μέχρι τον πύργο του Κρασά όπου κατά τον Ηρόδοτο ‘’παρά πυρσών εκ Σκιάθου’’ ειδοποιήθηκαν οι Έλληνες στο Αρτεμίσιο της Εύβοιας για την άφιξη του περσικού στόλου. Πηγαίνει μετά στην Κουνίστρα όπου αντικρύζει το τείχος με τις πολεμίστρες που προστάτευε την είσοδο.

Ο ιερομόναχος Ευγένιος Χατζηγιάννης, ο τελευταίος ηγούμενος της Κουνίστρας πριν κλείσει το μοναστήρι (αδελφός του Ἰωσήφ Χατζηγιάννη που βασανίστηκε από τον Τσάμη Καρατάσο, όταν τό 1826 κατέλαβε τό Κάστρο), θα τον φιλέψει ρακί, μερικά σύκα και δυο πορτοκάλια. Μπαίνει στη χαράδρα πίσω απ’ το μοναστήρι όπου υπήρχαν δύο πανύψηλες ωραίες λεύκες, ένας μικρός πορτοκαλεώνας και το πυκνό δάσος με τα ευωδιαστά κούμαρα.

Γράφει ο Fiedler: «Κανένα από τα ελληνικά νησιά δεν έχει τόση ξυλεία όση η Σκιάθος. Οι πλαγιές των βουνών είναι σκεπασμένες με καταπράσινους θάμνους και με άγρια πεύκα. Εδώ υπάρχουν άγρια ρείκια και σε λίγες τοποθεσίες βελανιδιές.» Σε μισή ώρα θα βρεθεί στο εγκαταλειμμένο μοναστηράκι του Προδρόμου του Παρθένη κι από εκεί, περνώντας από νερόμυλους, θα φτάσει στην Παναγία Κεχριά όπου συναντά πλήθος οπωροφόρα δέντρα. Στη συνέχεια, θ’ ανεβεί στο Πυργί με τα ογκώδη ερείπια του αρχαίου πιθανότατα σηματοφορικού πύργου (φρυκτωρία) κι επιστρέφοντας από το Κάστρο, για το οποίο γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο, θα συναντήσει το μεγάλο μοναστήρι του Ευαγγελισμού, το κτίσμα των Κολλυβάδων όπου ηγεμονεύει ο Αρτινός ιερομόναχος Φλαβιανός Ρίζος στη δεύτερη ηγουμενία του (1830-1851).

Γράφει ο Γερμανός περιηγητής: «Βρήκαμε την πόρτα κλειστή, η οποία μας ανοίχτηκε έπειτα από μερικούς χτύπους. Ένας καλόγερος φρόντισε για τα ζώα μας που μεταφέρθηκαν σε μικρά κτήρια έξω απ’ το μοναστήρι, και τα σκυλιά μας δέθηκαν. Γινόταν ο εσπερινός. Μοσχάτα σταφύλια κρέμονταν ακόμα τώρα το χειμώνα από τις κληματαριές. Μας έφεραν για το καλωσόρισμα γλυκό δυνατό μοσχάτο κρασί…. Η θέση του μοναστηριού προσφέρει εξαίρετο δροσερό νερό, για το οποίο και αποφάσισαν να το χτίσουν.»

Το βράδυ θα διανυκτερεύσει στο μοναστήρι, στο δωμάτιο των ξένων με τη σανιδένια οροφή και ζεστούς τάπητες απλωμένους στο πάτωμα….