Ένα μικρό μόλις μέρος μιας μεγαλύτερης παρτίδας κοκαΐνης, που μπορεί να ξεπερνά και τον μισό τόνο, αποτελούν, κατά πληροφορίες και τα 57 κιλά που κατασχέθηκαν προ ημερών στο Λουτράκι Κορινθίας από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με την αμερικανική DEA και τη συνδρομή του ΣΔΟΕ. Οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι ίσως τα δύο πακέτα κοκαΐνη που βρέθηκαν στην παραλία της Σκιάθου, από εθελοντές περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων που την καθάριζαν, είναι κι αυτά ένα πολύ μικρό τμήμα της μεγάλης ποσότητας για τα ελληνικά δεδομένα, που έχουν αρχίσει να κατάσχονται στην Ελλάδα ήδη από τις αρχές Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πακέτα εκβράστηκαν στην παραλία της Σκιάθου και το μεν ένα το παρέδωσαν οι εθελοντές στο Λιμεναρχείο του νησιού, το δε άλλο, επειδή δεν γνώριζαν περί τίνος επρόκειτο, το πέταξαν στα σκουπίδια… Όταν οι λιμενικοί παρέλαβαν το ένα πακέτο με αρίστης ποιότητας κοκαΐνη, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων από τις χημικές αναλύσεις, ενημερώθηκαν ότι υπήρχε και ένα δεύτερο σε κάδο σκουπιδιών, το οποίο και βρήκαν.

Σύμφωνα με το e-thessalia.gr σχετική δικογραφία ολοκλήρωσε το Λιμεναρχείο Σκιάθου, η οποία παραδόθηκε ήδη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που με τη σειρά της τη διαβίβασε στην ανάκριση, η οποία, ωστόσο ψάχνει στο άγνωστο. Τα δύο πακέτα κοκαΐνης, βάρους 2,5 κιλών περίπου (1,2 κιλά το ένα), με το ναρκωτικό, ωστόσο, να έχει βραχεί, δείγμα πως βρίσκονταν πολλές ημέρες στη θάλασσα, ήταν από πλαστικό και έμοιαζαν με βιντεοκασέτες. Από πάνω ήταν δεμένα με αυτοκόλλητες ταινίες. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, δεν έφεραν τον λογότυπο με τον αριθμό «23» σε μπλε και κίτρινο χρώμα, που παραπέμπει στη φανέλα του διάσημου μπασκετμπολίστα του NBA Λεμπρόν Τζέιμς, όπως έφεραν οι υπόλοιπες ποσότητες που κατασχέθηκαν σε όλη την χώρα. Υπάρχει, ωστόσο, και η πιθανότητα, το λογότυπο αυτό να είχε εξαφανιστεί από την πολυήμερη παραμονή των πακέτων της κοκαΐνης στη θάλασσα και την διάβρωση που υπέστησαν. Σημειώνεται ότι τα πακέτα βρήκαν εθελοντές μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, που καθάριζαν την παραλία του Αγ. Παντελεήμονα στα βόρεια της Σκιάθου, στις 20 Απριλίου.

Από το Εκουαδόρ
Θεωρείται ότι το συνολικό φορτίο κοκαΐνης έφτασε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ. Έκτοτε, οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών και κυρίως η ΕΛ.ΑΣ. έχουν αποδυθεί σε αγώνα για τον εντοπισμό και την κατάσχεση των δεκάδων κιλών κοκαΐνης, που πιθανολογείται ότι έχουν διαχυθεί στην εγχώρια και όχι μόνον αγορά. Επίσης, ένα μεγάλο φορτίο κοκαΐνης από το Εκουαδόρ κατασχέθηκε τον Φεβρουάριο σε αποθήκη φρούτων στη Βέροια. Πάντως η πιο πρόσφατη κατάσχεση έγινε στο Λουτράκι. Αστυνομικοί συνέλαβαν 45χρονο Βρετανό, ο οποίος στο δωμάτιο που είχε νοικιάσει έκρυβε 49 πακέτα με συνολικά 57 κιλά κοκαΐνης. Κάθε πακέτο είχε ως λογότυπο τον αριθμό «23» σε μπλε και κίτρινο χρώμα, που παραπέμπει στη φανέλα του διάσημου μπασκετμπολίστα του NBA Λεμπρόν Τζέιμς. Ο 45χρονος Άγγλος ήρθε στην Ελλάδα από τη Μάλαγα της Ισπανίας, όπου ζει μόνιμα, την 26η Μαΐου, προκειμένου, όπως θεωρούν οι αστυνομικοί, να αναλάβει τη διαχείριση των ναρκωτικών. Μέχρι πριν από τη σύλληψή του ήταν άγνωστος στις ελληνικές υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών. Σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα, τα στελέχη της Δίωξης είχαν κατάσχει ένα κιλό από την ίδια παρτίδα κοκαΐνης στη Ζάκυνθο. Τα ναρκωτικά είχαν σταλεί με ΚΤΕΛ στο νησί. Συνελήφθη ο παραλήπτης του δέματος, 37 ετών, Αλβανός, όχι, όμως, και ο αποστολέας του φορτίου, για τον οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έρευνα συνεχίζεται. Έναν μήνα αργότερα, και συγκεκριμένα την 1η Απριλίου, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών είχαν συλλάβει σε Αθήνα, Ζωγράφου και Βουλιαγμένη τέσσερα άτομα, τρεις Αλβανούς και έναν Έλληνα, για κατοχή 10 κιλών κοκαΐνης. Τα τέσσερα από τα δέκα πακέτα που βρέθηκαν τότε, είχαν το ίδιο λογότυπο, που παραπέμπει στο αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ NBA. Καθόλου τυχαία, την ίδια εκείνη περίοδο τα στελέχη της Δίωξης προχώρησαν σε έλεγχο 280 κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Αφορμή είχαν υπάρξει αφενός οι κατασχέσεις σε Ζάκυνθο και Αθήνα, και αφετέρου οι ψίθυροι που έφτασαν στ’ αυτιά τους για διακίνηση μέσω του Πειραιά συνολικά 500 κιλών κοκαΐνης. Η έρευνα διήρκεσε τουλάχιστον δύο εβδομάδες, δίχως, πάντως, να καρποφορήσει.

Συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη
Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία κατασχέθηκε κοκαΐνη βάρους 300 κιλών περίπου συνελήφθησαν την Πέμπτη 9 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη τέσσερα μέλη εγκληματικής οργάνωσης – διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, δύο εκ των οποίων αποτελούν ηγετικά στελέχη. Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβαση του νόμου περί όπλων και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων. Η εξάρθρωση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα διυπηρεσιακής συνεργασίας αστυνομικών του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του γραφείου D . E . A . Αθηνών, της Guardia di Finanza Reggio Calabria – Group of Gioia Tauro, της Κεντρικής Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Ιταλίας, της Υπηρεσίας Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Κεντρικής Διεύθυνσης της Εγκληματολογικής Αστυνομίας Ιταλίας, του Τμήματος Άμεσης Επέμβασης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, του Α΄ Τελωνείου Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων Θεσσαλονίκης/Τ.Π.Κ.Ε. Πιο αναλυτικά, τα παραπάνω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν σε περιοχή του Δήμου Θέρμης, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία απετράπη η διακίνηση της κοκαΐνης, που είχε εισαχθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συγκεκαλυμμένα σε εμπορευματοκιβώτιο, που περιείχε νόμιμο φορτίο με μπανάνες. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους συλληφθέντες, σε Ι.Χ. φορτηγό τύπου βαν, σε όχημα, σε πολυτελή μονοκατοικία που είχαν μισθώσει, καθώς και σε οικία που διέμεναν στην Αττική, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα, πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 9 φυσίγγια, κουτί που περιείχε 41 φυσίγγια, 2 φορητοί ασύρματοι, 2 συσκευές παρεμβολής σήματος, 2 ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θέσης, 1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών, γάντια εργασίας, μονωτικές ταινίες, μεταλλικός χαρτοκόπτης και 11 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους καθώς και 3 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας. Από την ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης και από τις κατασχεθείσες ποσότητες, εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζε το κύκλωμα ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 654,3 κιλών, που περιέχονταν σε 23 κιβώτια με μπανάνες, και το οποίο εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές την 11-04 σε λιμάνι της Ιταλίας.