Το Ωραιόκαστρο ιδρύθηκε και πρωτοκατοικήθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες το 1920. Στην προσπάθεια τους να διασώσουν την πλούσια πολιτιστική τους οι πρόσφυγες ίδρυσαν την δεκαετία του 1950 πολιτιστικό σύλλογο. Η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων με την σημερινή της μορφή, υπάρχει από 1993 .Eίναι πολιτιστικός, επιμορφωτικός Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα .

Σκοπός και ιερό καθήκον της ΄Ενωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων είναι να διατηρήσει τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Ποντιακού λαού αναλλοίωτα παρουσιάζοντας τα όσο το δυνατόν αυτούσια, με σκοπό να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να διδαχθούν όχι μόνο οι νεώτεροι αλλά κι οι μη πόντιοι την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου .

Στο Σύλλογο λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα :

  • Χορευτικό με τμήματα Ποντιακών και Ελλαδίτικων χορών (παιδικά και ενηλίκων) με εμφανίσεις σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδας (Ιταλια,Λιθουανία, Βουλγαρία,Κίνα,Τουρκία κ.α)
  • Μεικτό χορωδιακό τετραφωνικό Εκμάθηση Ποντιακής λύρας Εκμάθηση νταουλιού Εκμάθησης Ποντιακής διαλέκτου Θεατρικό τμήμα, η ποντιακή θεατρική ομάδα έχει πάρει με το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο φεστιβάλ ποντιακού θεάτρου
  • Εκδοτικό τμήμα, Δανειστική Βιβλιοθήκη, Λέσχη Ανάγνωσης, βεστιάριο με περισσότερες από 150 φορεσιές(Ποντιακες,Θρακιωτικες, Μακεδονίας κλπ) καθώς και
  • Τράπεζα Αίματος που διατηρεί ο σύλλογος στο Θεαγένειο Νοσοκομείο.
  • Ένα σημαντικό κομμάτι είναι ο εθελοντισμός,η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, οι παρουσιάσεις βιβλίων ,καθώς και μουσικά αφιερώματα για γνωστούς καλλιτέχνες.