Η Μ.Π.Κ.Ν.Μ. ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό την ενεργή συμμετοχή της στο κοινωνικό σύνολο, την προώθηση και προβολή των τοπικών ηθών – εθίμων, χορών και τραγουδιών καθώς και τη διατήρηση και αναβίωση της πλούσιας λαϊκής παράδοσης του Μελισσοχωρίου (Μπάλτζια).

Η ενεργός δράση του Συλλόγου εκτείνεται τόσο στον πολιτιστικό – καλλιτεχνικό όσο και στον αθλητικό τομέα, με κύρια δράση του Συλλόγου να είναι το τμήμα παραδοσιακού χορού.

Σήμερα, η δυναμική του Συλλόγου περιλαμβάνει 100 χορευτές όλων των ηλικιών, που χωρίζονται σε 5 ομάδες. Διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της πλούσιας παράδοσης του Μελισσοχωρίου (τοπικοί χοροί και τραγούδια), χαρακτηριστικό δείγμα των οποίων θα παρουσιαστεί και στο Φεστιβάλ στην Σκιάθο.

Το ιδιαίτερα πλούσιο βεστιάριο του Συλλόγου περιλαμβάνει την τοπική ενδυμασία (ρεντούδια), μια από τις ομορφότερες πιο χαρακτηριστικές φορεσιές της Μακεδονίας, αλλά και πιστά αντίγραφα ενδυμασιών από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ώστε οι παραστάσεις μας να είναι άρτιες ενδυματολογικά.

Οι χορευτές μας έχουν δώσει πλήθος παραστάσεων εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας (Σοχό , Κιλκίς , Χαλκιδική ,Ρόδο, Αλόννησο , Χίο, Ρουμανία , Σερβία, Πολωνία, Ουγγαρία , Βουλγαρία κτλ), όπου απέσπασαν πολύ καλές κριτικές.

Τον Ιούλιο 2005 αναβίωσε για πρώτη φορά το έθιμο του Μπαλτζιανού γάμου, με τη συμμετοχή 130 τουλάχιστον χορευτών/ τριών και χορωδών, και έκτοτε ακολούθησαν πολλαπλές επαναλήψεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, σε συνέχεια εμπεριστατωμένης καταγραφής, η Μ.Π.Κ.Ν.Μ. έχει κυκλοφορήσει CD με χορευτικά τραγούδια της Μπάλτζιας, ενισχύοντας την διατήρηση και συνέχιση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού.