Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, 4η Συνάντηση παραδοσιακών χορών παιδικών και εφηβικών συγκροτημάτων, εικαστική έκθεση στη Σκιάθο, Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο, σκακιστικό τουρνουά και παράσταση ρυθμικής γυμναστικής, είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Μαγνησία με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Πιο αναλυτικά, στις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στην αίθουσα Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκδήλωση με θέμα «1922-2022 Εκατό χρόνια από την καταστροφή», με πρωτοβουλία του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, σε συνεργασία με τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της Μαγνησίας και συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες από διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων και εκπροσώπους Μικρασιατικών Σωματείων και εντάσσεται στα πλαίσια παρουσίασης ειδικής επετειακής έκδοσης του ΚΕΒΙΜΑΣΥ. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του Προσφυγικού Ελληνισμού της Μικράς Ασίας ενώ παράλληλα μέσα από τις ιστορικές πηγές που θα παρατεθούν στην εκδήλωση, θα δοθεί στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να εμβαθύνουν στα ιστορικά γεγονότα και να κρατήσουν ζωντανή την εθνική Μνήμη.

 

Στις 18 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η 4η Συνάντηση παραδοσιακών χορών παιδικών και εφηβικών συγκροτημάτων στην Αγριά, με πρωτοβουλία του Ομίλου Ερευνών Πηλίου και συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από κάθε γωνιά της πατρίδας μας και έχουν προσκληθεί παιδικά και εφηβικά χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ως στόχο την παρουσίαση και προώθηση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, ιδιαίτερα στους νέους, προκειμένου οι νεότερες, κυρίως ηλικίες να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να διατηρήσουν τους όμορφους και πολυποίκιλους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας. Επίσης πέρα της γνωριμίας των νέων με τον παραδοσιακό τρόπο διασκέδασης στόχος είναι και η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή. Η εκδήλωση θα είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Στις 19 Ιουνίου ξεκινά η εικαστική έκθεση με τίτλο «Η άλλη θάλασσα», στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκιάθου, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για έκθεση-αφιέρωμα στη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα εγκαίνια τη οποίας θα γίνουν στις 19 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.Στόχος της έκθεση είναι η διάσωση και προβολή τη σπουδαίας ιστορίας και του πολιτισμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού και η σχέση με τη νεότερη ιστορία της Σκιάθου.

 

Από τις 19 μέχρι τις 25 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο. Η Ναυτική Εβδομάδα  προγραμματίζεται για 6η χρονιά με πρωτοβουλία του φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», τη συμπαράσταση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, του Δήμου Βόλου αλλά και πλήθους πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν και συμβάλλουν στην επιτυχία της.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και στη διοργάνωση του 2022, που έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στις συνειδήσεις των πολιτών, επιλέγεται ως τιμώμενη μια Μεσογειακή περιοχή με ειδικές αναφορές στον πολιτισμό της, τη μουσική, την εικαστική έκφραση, τους χορούς κά. Στη φετινή διοργάνωση τιμώμενη περιοχή θα είναι το νησί Μεγίστη, το ακριτικό μας Καστελλόριζο. Η Ναυτική Εβδομάδα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόλο αλλά και σε άλλους χώρους, το διάστημα 19-25 Ιουνίου 2022 και θα περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις όπως ενδεικτικά αναφέρονται μουσικές συναυλίες, παρουσίαση χορωδιακών σχημάτων, μουσικοθεατρικά δρώμενα κλπ δράσεις.

 

Από τις 19 μέχρι τις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αγριά, σκακιστικό τουρνουά. «AGRIA INTERNATIONAL OPEN 2022», με συνδιοργανωτές τον Αθλητικό Όμιλο Αγριάς Μαγνησίας «Άθλος» και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για σκακιστικό τουρνουά με συμμετοχή σκακιστών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των αγωνιστικών δυνατοτήτων των σκακιστών, η ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας και αλληλεγγύης, η κοινωνικότητα και η επαύξηση των δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων σκακιστών, αλλά και η γνωριμία τους με την περιοχή της Αγριάς και της Μαγνησίας γενικότερα.

 

Στις 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο η ετήσια παράσταση ρυθμικής γυμναστικής, με συνδιοργανωτές την Γυμναστική Ένωση Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.   Θα είναι μια παράσταση ρυθμικής γυμναστικής στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα τμήματα του συλλόγου και ο σκοπός της εν λόγω εκδήλωσης θα είναι η γνωριμία του αθλήματος της ρυθμικής στα μικρά κορίτσια και ένταξη στη ρυθμική και κατ΄ επέκταση στον αθλητισμό νέων παιδιών. Θα είναι απευθυνόμενη σε όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας.

 

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων ανέφερε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, στηρίζει και ενισχύει τη δράση τοπικών φορέων και συλλόγων, είτε αφορά σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, είτε αφορά σε συνέδρια και ημερίδες. Σε αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις που αποσκοπούν είτε στη ψυχαγωγία, είτε στην ενημέρωση του κοινού και που μπορούν με ελεύθερη είσοδο να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας».