Ο Οκτάβιος Μερλιέ επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Σκιάθο το Πάσχα του 1928 και έκτοτε επανέλαβε τις επισκέψεις του επί επτά συνεχόμενα καλοκαίρια. Ο ίδιος ενήργησε ώστε να καταφθάσουν στη Σκιάθο στις 18/09/1933 τριακόσιοι πενήντα Γάλλοι διανοούμενοι και ν’ αποτίσουν τιμές στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη που ήδη είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός και στη Γαλλία.

Ήταν η πρώτη μαζική επίσκεψη ξένων στο νησί. Η κρουαζιέρα της «Association Guillaume Bude» ξεκίνησε από τη Μασσαλία στις 7/9 και ολοκληρώθηκε στις 29/9 του 1933 περιλαμβάνοντας επισκέψεις σε σημαντικούς προορισμούς στην Ελλάδα, όπως στην Ολυμπία, φτάνοντας ως τη Σμύρνη. Παράλληλα, ο Οδοιπορικός Σύνδεσμος οργάνωσε εκδρομή 110 Ελλήνων διανοητών από 16-18/9 σε Σκύρο- Σκιάθο- Σκόπελο προκειμένου να συμπέσουν με τους Γάλλους στο προσκύνημα στο νησί του Παπαδιαμάντη. Από τις 6 το πρωί εκείνης της ηλιόλουστης Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο γιατρός Πολυζώης Πολύζος και τα μέλη της Επιτροπής Κοινοτικών Συμβούλων που είχαν ορισθεί γι’ αυτό το σκοπό, μετέβησαν στα δύο ατμόπλοια για να υποδεχθούν τους αφιχθέντες. Έπειτα άρχισε η αποβίβαση των επισκεπτών.

Μετέβησαν στο σπίτι του κυρ- Αλέξανδρου όπου τους υποδέχτηκαν κατασυγκινημένες οι μαυροφορεμένες αδελφές του Ουρανία και Κυρατσούλα και ένας- ένας έγραψε στο βιβλίο των εντυπώσεων. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην πόλη και στις 10 π.μ κατέληξαν στην προτομή του Παπαδιαμάντη για ν’ αποδώσουν τιμές καταθέτοντας στεφάνια. Ο καθηγητής Δημήτρης Τσαμασφύρος τους καλωσόρισε και ο Μερλιέ τους μίλησε για τον Παπαδιαμάντη και τη Σκιάθο στα γαλλικά, κατόπιν προτροπής του παπα- Γιώργη Ρήγα που ήταν ο εμπνευστής της επίσκεψης και η ψυχή της εκδήλωσης. Μετά τις ομιλίες, χορωδία παιδιών έψαλλε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών τις οποίες δίδαξε στα παιδιά ο παπα- Γιώργης.

Παρών επίσης, ολόκληρο τμήμα ναυτών με τον Διοικητή της μοίρας υποβρυχίων Βούλγαρη, ενώ τη Βουλή εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Μπαλάνος. Η επίσκεψη έκλεισε με τη μετάβαση όλων στο δημοτικό σχολείο στο Μπούρτζι όπου δόθηκε δεξίωση με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς. Γι’ αυτό το σκοπό και τον καθαρισμό της πόλης, το Κοινοτικό Συμβούλιο με την απόφαση 36/26-08-1933 ψήφισε πίστωση10000 δρχ.

Από τους 30000 Γάλλους που ήρθαν στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά, οι 350 διανοούμενοι ήταν οι μόνοι που πάτησαν στην άσημη ακόμα Σκιάθο, πάνω απ’ την οποία όμως άρχισε να λάμπει το γλυκό φως του ‘’φτωχού αγίου’’ της….