Συνάντηση ενημέρωσης για την έγκριση και την υλοποίηση του προγράμματος του συνόλου των λιμένων της Σκοπέλου είχε, σήμερα,  Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η οποία συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περίσση και τον Πρόεδρο ΔΣ του  Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου, κ. Άγγελο Ξηντάρη.

Τόσο η κ. Μακρή όσο και ο Δήμαρχος κ. Περίσσης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου κ. Ξηντάρη ανέπτυξαν, αναλυτικά, την στόχευση αλλά και τις εκκρεμότητες για την απρόσκοπτη υλοποίηση των λιμενικών ζητημάτων του νησιού. Συγκεκριμένα, παρέθεσαν στοιχεία για την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης του έργου: «Επισκευή και προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού λιμένος Αγνώντα», συνολικού προϋπολογισμού 140.000€. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αποτελεί έργο προτεραιότητας για την δημοτική αρχή ως εναλλακτικός λιμένας της Σκοπέλου, είναι εξαιρετικά ώριμο καθώς έχει, ήδη, ολοκληρωθεί η μελέτη για την αποκατάσταση του κρηπιδώματος του, ενώ έχει υπογραφεί, από τον Δεκέμβριο 2020, η θετική γνωμοδότηση για τον καθορισμό ορίων της εξομοιούμενης χερσαίας ζώνης του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμη, εκκρεμεί η έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής των οριστικών μελετών χωροθέτησης έργων και χρήσεων Λιμένα Λουτρακίου Γλώσσας Δ. Σκοπέλου προκειμένου  να συμπληρωθεί αλλά και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, που καταβάλλεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την δημοτική αρχή Σκοπέλου, για την ολιστική αναβάθμιση και βελτίωση των λιμένων του νησιού. Σημειώνεται ότι η ΕΣΑΛ, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου, από το  πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», έργου με τίτλο: «Οριστικές Μελέτες Έργων Λιμένων Νήσου Σκοπέλου» συνολικού προϋπολογισμού 692.000,00 €​ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ), έχει, ήδη, εγκρίνει, από τον περασμένο Δεκέμβριο,  τις οριστικές μελέτες πλαισίου έργων ανάπτυξης του Λιμένα Σκοπέλου.

Τέλος, συζητήθηκε και το υποβληθέν αίτημα της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση του υπολιμεναρχείου Σκοπέλου σε λιμεναρχείο.

Ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος ήταν γνώστης των λιμενικών προβλημάτων, που ταλαιπωρούν,  αρκετό χρονικό διάστημα, τους κατοίκους της Σκοπέλου, ανακοίνωσε στην κ. Μακρή και στον κ. Περίσση ότι θα δώσει, εντολή στις υπηρεσίες του για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου της επισκευής και προμήθειας του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του λιμένος Αγνώντα. Επίσης, ο Υπουργός, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο για την έναρξη της υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου έργου των εκπονήσεων των μελετών του Λιμένος Σκοπέλου, ανέφερε ότι, εντός του μηνός Μαΐου θα συγκληθεί, εκτάκτως και ειδικά για την συγκεκριμένη περίπτωση, η ΕΣΑΛ για να εγκρίνει τις μελέτες του Λιμένα Λουτρακίου ενώ ο Υπουργός δεσμεύθηκε για την αναβάθμιση του υπολιμεναρχείου σε λιμεναρχείο.

Η κ. Μακρή δήλωσε, εξαιρετικά, ικανοποιημένη από την θετική εξέλιξη των ζητημάτων, των οποίων η υλοποίηση θα καταστήσει την καθημερινότητα των δημοτών, ιδιαίτερα, ασφαλή και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους, ενώ τόσο ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σ. Περίσσης όσο και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σκοπέλου κ. Α. Ξηντάρης εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τον Υπουργό κ. Γ. Πλακιωτάκη για την άμεση και καταλυτική παρέμβασή του στην επίλυση των χρονιζόντων θεμάτων υποδομών της Σκοπέλου.