Η αλήθεια είναι ότι η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι πολλές ώρες πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Κανένας δεν περίμενε, όμως, το ναυάγιο των διαβουλεύσεων, που οδήγησε σε ένα ολονύχτιο θρίλερ με αμφίβολη κατάληξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως όταν και επισήμως εγκαταλείφθηκε κάθε προσπάθεια για αποφάσεις έστω τα ξημερώματα και ορίστηκε η συνέντευξη Τύπου για σήμερα το πρωί στις 11, δεν υπήρχε στο τραπέζι ούτε καν προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup!!!

Από το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group είχε γίνει σαφές ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα Ευρωομολόγων, καθώς οι Βόρειοι ήταν ανένδοτοι. Όλα έδειχναν ότι πάμε σε ένα συμβιβασμό, με όχημα την πιο «χαλαρή» γραμμή χρηματοδότησης από τον ESΜ, ωστόσο κάτι φάνηκε να «μυρίζει» όταν μετατέθηκε για μια ώρα αργότερα η έναρξη της τηλεδιάσκεψης.
Πριν ξεκινήσει, ο Μ. Σεντένο επιβεβαίωσε με δήλωση του το «πακέτο» που βρίσκεται στο τραπέζι:

1) Προληπτική Πιστωτική Γραμμή από τον ESM, δηλαδή η πιο light εκδοχή όρων σε σχέση με την Ενισχυμένη Γραμμή

2) δάνεια 200 δισ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

3) πρόγραμμα 100 δισ από την Κομισιόν για την απασχόληση. Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι επρόκειτο για μια κατ’ αρχήν συμφωνία. Αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

Eurogroup: Η πρόταση της Γερμανίας προκάλεσε αντιδράσεις
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή βγήκαν τα μαχαίρια, καθώς η γερμανικής προέλευσης συμβιβαστική πρόταση βρήκε κατηγορηματικά αντίθετη κυρίως την Ιταλία, η οποία είχε ήδη «πυροβολήσει» την Κομισιόν για την πρόθεση της να δημοσιοποιήσει σήμερα έναν οδικό χάρτη εξόδου της Ε.Ε. από την καραντίνα, χωρίς να διαβουλευθεί με τις κυβερνήσεις, ειδικά των χωρών που υποφέρουν. Αν προσθέσει κανείς και την εξόχως δηκτική, δημόσια τοποθέτηση της Ολλανδίας για τη χρήση των γραμμών του ESM υπό όρους, αντιλαμβάνεται πόσο ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα.

Πηγή: iefimerida.gr