«Να μην πληρώσουν οι δημότες και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια στις υπηρεσίες του δήμου με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών»

κ. Πρόεδρε

Όπως είναι γνωστό η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε., στα πλαίσια της στρατηγικής της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, με τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», την «απολιγνιτοποίηση» και τη μετατροπή της ενέργειας σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα είχε αποτέλεσμα την εκτίναξη του κόστους της.  Σήμερα ο λαός πληρώνει πολύ ακριβά τον λογαριασμό κι αυτές τις εξελίξεις, ζώντας στην ενεργειακή φτώχεια. Η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό του εργαζόμενου λαού, για να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Ταυτόχρονα, οι ανταγωνισμοί αυτών των μονοπωλιακών ομίλων έφεραν τον πόλεμο, τις οδυνηρές καταστάσεις στη γειτονική Ουκρανία και τη μεγιστοποίηση των κινδύνων και για το λαό μας,  από την εμπλοκή σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς.

Η ακρίβεια από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, εκτός από τα λαϊκά νοικοκυριά,  απειλεί και τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Κατά γενική ομολογία οι δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν τον διπλασιασμό του κόστους στην ενεργειακή κατανάλωση, με αποτέλεσμα τις μεγάλες δυσκολίες στη λειτουργία τους. Δημοτικές υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα, σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και ΔΕΥΑΣ καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Ερωτάται η δημοτική αρχή:

  • Πόσο υπερβαίνουν τα φετινά κόστη κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστό, ανά υπηρεσία και νομικό πρόσωπο;
  • Με πόσα χρήματα επιχορηγήθηκε ο Δήμος από έκτακτες ενισχύσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;
  • Τι θα κάνει για να μην μεταφερθούν οι ανατιμήσεις μέσω των ανταποδοτικών τελών στους δημότες, που ήδη «πληρώνουν ακριβά το μάρμαρο» και να μην υπάρχει υστέρηση σε προγραμματισμένα έργα και υπηρεσίες;
  • Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για την πλήρη κάλυψη των υπέρογκων λειτουργικών δαπανών του δήμου λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;

______________________________________________________________

Σχετικά με το σύστημα πυρόσβεσης στο παλιό λιμάνι

Κα Πρόεδρε,

στο παλιό λιμάνι, σε αποθήκη πλησίον του κλιμακοστασίου της ΔΕΥΑΣ, προηγούμενη δημοτική αρχή είχε εγκαταστήσει σύστημα πυρόσβεσης. Το σύστημα αυτό είχε συντηρηθεί, είχε δοκιμαστεί και ήταν σχεδιασμένο να λειτουργεί χρησιμοποιώντας θαλασσινό νερό και για να μην διαβρώνεται, μετά τη χρήση του να καθαρίζεται με γλυκό νερό.

Επειδή είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από μεγάλη φωτιά που πριν περίπου μια εικοσαετία είχε κάψει αρκετά σκάφη στο παλιό λιμάνι ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

– Έχει ελεγχθεί το σύστημα αυτό;

– Σε τι κατάσταση βρίσκεται;

– Υπάρχει σχεδιασμός για την πρόληψη και την καταστολή φωτιάς στο παλιό λιμάνι και στο κομμάτι του χωριού πάνω από το παλιό λιμάνι;

_________________________________________________________

Για τις κακοτεχνίες και την ανάγκη αποκατάστασής τους

κα Πρόεδρε,

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονος ο προβληματισμός, τόσο στους σκιαθίτες όσο και στους τουρίστες για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο του νησιού, ιδιαίτερα στην ευθεία της Μεγάλης Άμμου, στο δρόμο μπροστά από το ξενοδοχείο La Piscine αλλά και στο σύνολο του περιφερειακού δρόμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας είχαμε αναδείξει το θέμα της περιφερειακής οδού, επισημαίνοντας ενδεικτικά σημεία τα οποία θα έπρεπε να προβλεφθεί σήμανση και διαβάσεις.

Στην ευθεία της Μεγάλης Άμμου, μετά την ολοκλήρωση έργων έχουν μείνει πολλές κακοτεχνίες στο οδόστρωμα. Το ίδιο οδόστρωμα έχει αλλοιωθεί από παλαιότερα έργα το 2014. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, ειδικά τώρα με την αυξημένη κίνηση.

Στο δρόμο έμπροσθεν του La Piscine, και ενώ έχουν γίνει προσπάθειες να αποκατασταθεί μερικώς το οδόστρωμα, οι λακκούβες έχουν επανεμφανιστεί, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο όχι μόνο για οχήματα αλλά και πεζούς.

Τέλος, στις Κουκουναριές εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει ένδειξη επικινδυνότητας στη γέφυρα της λίμνης και πλέον φωτογραφίες της κάνουν το γύρο του κόσμου από τους επισκέπτες του νησιού.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

– Τι ενέργειες θα πραγματοποιήσει για να αποκαταστήσει τα παραπάνω προβλήματα;

– Τι σχεδιασμός υπάρχει για την οδική και πεζή ασφάλεια στην περιφερειακή οδό;

___________________________________________________________________

Για τα ακαθάριστα οικόπεδα και μέρη στον αστικό ιστό της Σκιάθου

Κα Πρόεδρε,

μεγάλος αριθμών κατοίκων διαμαρτύρεται έντονα για πολλά μέρη που υπάρχουν ξερά χόρτα ακαθάριστα, ενδεικτικά πίσω από το Κέντρο Υγείας, περιοχή Αγίου Φανουρίου αλλά και αλλού.

Επισημαίνεται έντονα ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει, εάν δεν έχει δημιουργήσει ήδη, εστίες μόλυνσης, να φιλοξενηθούν τρωκτικά και φίδια αλλά και να υπάρξει εστία ανάφλεξης ή μετάδοσης πυρκαγιάς.

Ερωτάται η Δημοτική Αρχή:

– Υπάρχει εικόνα για τα ακάθάριστα μέρη από χόρτα και τι σκοπεύετε να κάνετε για να λυθεί το πρόβλημα;

– Έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που μένουν ακαθάριστα προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες;