Βάσει  αποδεικτικών στοιχείων και εγγράφων, όπως θα δείτε αποδεικνύουν χρονολογικά ότι τη χρονική  περίοδο 1933-1935 οι κάτοικοι του Νησιού πάνω από 160 βρίσκονται σε ανοιχτή δικαστική διαμάχη εναντίον της Κοινότητας και του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο μέσω του Δασαρχείου και με τον Νομό 4108/1923 περί Εθνικών πολέμων και  ενισχύσεως  αλλά κυρίως  περί κτηματολόγισης Δήμων και Κοινοτήτων με τίτλους  οι οποίοι θα πρέπει να αποδεικνύουν λεπτομερώς πώς και ποτέ τους απέκτησαν, ή με χωρίς τίτλους  που μπορούν να αποκτήσουν  δια εκτάκτου χρησικτησίας. Οπότε με την υπ. Αριθ.125/1933  πράξη η απόφασης του Κοινοτικού συμβουλίου Αλοννήσου, ότι αγροί που εξελίχθηκαν  σε δάση ή εγκαταλείφθηκαν κηρύσσονται ως αναδασωμένα  ανήκοντα στην Κοινότητα Αλοννήσου.

Επιμέλεια : Κυριάκος Ευσταθίου

Το Κοινοτικό συμβούλιο αρχίζει  να κτηματολογεί με επιτροπή μεταξύ  των, παράνομη και άκυρη εφόσον κατά τον Νόμο 4108/1923 περί κτηματολόγισης  μπορεί να γίνει μόνο από πρωτοβάθμια- δευτεροβάθμια επιτροπή του διοικητικού δικαστηρίου. Το 1934 οι δικαστικές αποφάσεις  του πρωτοδικείου Βόλου και εφετείου Λαρίσης, όπου η δεύτερη είναι οριστική και αμετάκλητη, δηλαδή δεν μπορεί να ασκηθεί κανένα ένδικο μέσον εναντίον της. Οι κάτοικοι θα εκδιώξουν  την Κοινότητα και το Δημόσιο από κάθε δικαίωμα αξιώσεων που δεν είχαν πότε στο Νησί και νησίδες.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

Πάρα όλα αυτά θα επανέλθουν Δημόσιο- Κοινότητα το 1935 καταπατώντας τις δικαστικές αποφάσεις και με την υπ. αριθ. 78/1935 απόφαση του Κοινοτικού συμβουλίου αρχίζουν πάλι να κτηματολογούν  χωρίς πρωτοβάθμια επιτροπή αλλά το Κοινοτικό συμβούλιο από μόνοι τους εις βάρος των Κάτοικων μέχρι που φτάνουν σε συμβιβασμό και με δέκα δικούς τους κάτοικους να υπογράφουν ένα κουρελόχαρτο που το ονομάζουν συμβιβαστικό συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Σκοπέλου   Κ. Βαλσαμάκη. Έτσι θα συνεχίσουν αυτό το θέατρο σκιών και του παράλογου και αυτοί θα ανοίξουν την πόρτα στην εταιρεία Μελαδιωτη το 1933 ο οποίος θα εκμεταλλευτεί την απελπισία των κάτοικων υποσχόμενος το 1933 ότι θα  ελευθερώσει τα κτήματά τους αν υπογράψουν συνιδιοκτησία του δάσους προς εκμετάλλευση. Άλλα έγραφε όμως μέσα και άλλα υπέγραψαν οι αγράμματοι τότε κάτοικοι, αφού απέσπασε και βεβαίωση από την Κοινότητα, έδεσε χειροπόδαρα Κοινότητα και δημόσιο, ο οποίος μίσθωσε από τους κάτοικους  δάση, δασικές εκτάσεις που ήταν ιδιωτικές ιδιωτικά των κάτοικων αιώνες και με τους τίτλους του 1743. Με αυτό το πρόσχημα δήθεν να εκδιώξουν τον Μελαδιώτη δικαιολογούσαν το μίσος εναντίον του τόπου τους και των κατοίκων. Από που έπαιρναν τις εντολές τι σκοπούς και ποια συμφέροντα υπηρετούσαν  οπού έφτασαν σε παράνομη διαχειριστική έκθεση η οποία χρηματοδοτήθηκε από μυστικά τότε ποσά καθώς οι ίδιοι ομολογούν με την αλληλογραφία τους. Με το συμβιβαστικό συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Κ. Βαλσαμάκη η Κοινότητα παίρνει το 1/5, δηλαδή τα βράχια ή το παν άγονο Κοινοτικό όπως το έλεγαν.

Το 1953 αρχίζουν τα ιδιά ευτράπελα μεταξύ κάτοικων και Κοινότητας μέχρι το 1957 σε αυτό το διάστημα απειλούν και εκβιάζουν τους κάτοικους , κτηματολογούν  με επιτροπές παράνομες μεταξύ τους οι σύμβουλοι και όχι με πρωτοβάθμια επιτροπή διοικητικού δικαστηρίου. Θα πάνε σε νέο συμβιβαστικό συμβόλαιο το 1957 που με αυτό  ανακαλούν το προηγούμενο του 1935 συμβολαιογράφου Σκοπέλου Βαλσαμάκη.

Το νέο συμβιβαστικό  συμβόλαιο του 1957 το οποίο  συνεταγή κρυφά στο σπίτι ενός κάτοικου στο Πατητήρι που θα το υπογράψουν μόνο δώδεκα δικοί τους  και δεν γίνεται δημοσίως απάντων των κάτοικων στο καφενείο του Δ.Δροσάκη  καθώς αναφέρει το ίδιο έγγραφο δια του συμβολαιογράφου Β.Παλιούρη .Τα έκαναν μυστικά κρυφά από την εταιρεία Μελαδιώτη  και τους δυο συνεργάτες του από την Αλόννησο γιατί ο Μελαδιώτης θα τους πήγαινε δικαστικώς και θα έχαναν Κοινότητα- Δημόσιο όπως έγινε μετα το 1961 με τις διοικητικές αποβολές με πρωτόκολλα που ανακόπτουν οι κάτοικοι και ο Μελαδιώτης στο Ειρηνοδικείο Σκοπέλου με τους τίτλους του 1743. Καταλαβαίνει κάνεις την σοβαρότητα και την αξία αυτού του εγγράφου του κουρελόχαρτου χαρτί τουαλέτας. Οι υπηρεσίες  το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο  Εσωτερικών με την Νομαρχία  ρωτούν την Κοινότητα πως σας παραχωρήθηκε και  με τι τρόπο σας παραχωρήθηκε και πως περιήλθαν σε εσάς οι εκτάσεις αυτές δασών και δασικών εκτάσεων εφόσον είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας των κάτοικων επί αιώνες. Αυτά συμβαίνουν και σήμερα με το άλλο χαρτί τουαλέτας το κτηματολόγιο –δασολόγιο δασικούς χάρτες με το λεγόμενο τρίτο μνημόνιο  θέλουν να τα κάνουν όλα υποθήκες των διεθνών δανειστών για αυτό έχουν λυσσάξει για τα νησιά του Αιγαίου.

Υπάρχει ογκωδέστατο αρχείο και μελέτες από 1700 χρονιά ιδιοκτησιακού καθεστώτος ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ                                  

ΜΕΛΕΤΗ-ΑΡΧΕΙΟ        

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΛΩΡΟΥΣ