Ένα ξεχασμένο ναυάγιο στον ύφαλο “Λευτέρης” | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

Στη φωτό το ναυάγιο του ΒΕΡΑ (wreckhistory)

Στο μπουγάζι μεταξύ Σκιάθου και Πηλίου υπάρχει ένας από τους πιο επικίνδυνους υφάλους με πολλά ρηχά, τα λεγόμενα «Έλενα», ο ύφαλος Λευτέρης ή Λευθέρης γνωστός από την αρχαιότητα με το όνομα Μύρμηξ.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για το αλεώριο (ψηλό μαρμάρινο πύργο) που σήκωσε ο στόλος του Ξέρξη το 480 π.Χ στον ύφαλο επειδή χάθηκαν τουλάχιστον τρεις τριήρεις του, κατά τη διάρκεια της δεύτερης περσικής εισβολής στον ελλαδικό χώρο. Παρά την τοποθέτηση το 1928 αυτόνομου φάρου, τα ναυάγια συνεχίστηκαν και στον προηγούμενο αιώνα και έχουν καταγραφεί δύο: Tου γερμανικού φορτηγού «Βόλος» το 1931, που μετέφερε λάδια από το Βόλο στη Θεσσαλονίκη και του φορτηγού πλοίου “Βέρα” στις 10-02-1999, που μετέφερε σκουριά κατευθυνόμενο από Λάρυμνα Φθιώτιδας (ΛΑΡΚΟ) προς Θεσσαλονίκη. Ναυάγια ασφαλώς σημειώθηκαν και πριν την τοποθέτηση του φάρου μα παραμένουν άγνωστα.

Στην εφημερίδα ΕΥΒΟΙΑ της 20/11/1880 με εκδότη τον Σκιαθίτη Νικόλαο Δ. Δημητριάδη ανακαλύψαμε ένα ακόμα ναυάγιο στο σημείο. Του ατμόπλοιου της εταιρείας Φρεσσινέ ‘’Αφρική’’. «Περιέχον αφθονίας εμπορευμάτων και 86 επιβάτας» προσάραξε τα μεσάνυκτα στις 12/11/1880 στον ύφαλο ταξιδεύοντας από Θεσσαλονίκη για Βόλο. Ο υπολιμενάρχης Σκιάθου Βουδούρης μαζί με πλοία και βάρκες από το νησί, έσπευσε στο σημείο. Ο πλοίαρχος όμως τον ενημέρωσε πως αποβίβασε ήδη τους επιβάτες με τις λέμβους του ατμόπλοιου, «εις την ακτήν του Προμηρίου» κι έτσι οι Σκιαθίτες έφυγαν άπραγοι. Κατά την ημέρα του ναυαγίου η θάλασσα ήταν γαλήνια, δυο μέρες όμως μετά «κύματα μανιώδη εξηγέρθησαν πλήττοντα το ατμόπλοιον όπερ είχε τρυπήσει.» Έτσι ναυάγησε το «Αφρική» και αναπαύεται, μαζί με τα άλλα, σε βάθος 60- 70 οργιών εδώ και ενάμιση σχεδόν αιώνα…